Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a anunțat marți, în cadrul unei dezbateri pe tema fluxului de migranți, că România va primi în total 6.205 refugiați în următorii doi ani. Pe 3 martie vor ajunge primii 11 la Galați.

Conform mecanismului de relocare a refugiaților din Grecia și Italia în statele membre ale UE, adoptat de Consiliul JAI cu majoritate calificată (România a votat împotrivă), țara noastră urmează să primească 6.205 refugiați.

Numărul acestor refugiați cuprinde perioada a doi ani de zile, respectiv 2016 și 2017. România urmează să primească 1.705 refugiați, conform angajamentului voluntar al autorităților române. În urma votului din consiliul JAI, alți 4.500 de refugiați sunt alocați țării noastre tot pe o perioadă de doi ani. *

În acest moment, IGI a cerut Italiei un număr de 190 de refugiați din hotspoturile sale, iar Greciei 125. Acesta ar trebui să reprezinte primul val de relocare către țara noastră, adică un total de 315 refugiați.

Primii care vor sosi în România sunt 11 refugiați programați să ajungă la centrul de cazare și proceduri pentru socilitanții de azil din Galați.

Despre țările de origine ale acestor refugiați, IGI nu a dat detalii în cadrul dezbaterii desfășurate la sediul Reprezentanței Comisiei Europene de la București.

Georgiana Chirilă, reprezentant al SRI prezent la dezbatere, a precizat că nivelul de alertă este, în acest moment, la nivel „precaut” (culoare albastru) și că serviciul cooperează cu toate instituțiile implicate în procesul de relocare a refugiaților.

* O versiune anterioară a acestui articol afirma în mod greșit că România ar urma să primească 1.705 refugiați anul acesta și 4.500 anul viitor.