Negocierile dintre Atena și instituțiile internaționale au eșuat, deocamdată. Surse politice elene au confirmat o relatare din presa greacă, conform căreia guvernul Tsipras a întrerupt discuțiile cu Troica de finanțatori.

Surse politice europene afirmă și ele că procesul de negociere a fost înghețat. 

Ziarul german Handelsblatt, citat de Spiegel, afirmă într-un articol că guvernul elen nu arată „nicio disponibilitate către cooperare”. Această formulare a fost utilizată de surse europene după o conferință telefonică între Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și ministerul de finanțe al Greciei. 

În plus, executivul condus de Alexis Tsipras a convenit unilateral și fără nicio consultare cu Instituțiile (așa cum e numită, mai nou, Troica de finanțatori) cheltuieli publice suplimentare față de planul prezentat înainte de acordul de eliberare a noii tranșe de bani. Șansele ca indicatorii conveniți să fie respectați până la finele lunii aprilie sunt, astfel, minime, afirmă finanțatorii Greciei. Președintele CE, Jean-Claude Juncker, a precizat în context că este „neliniștit” de evoluțiile din Grecia. La Consiliul European, liderii vor încerca într-un format restrâns, la care vor participa printre alții Angela Merkel și Alexis Tsipras, să găsească o soluție de compromis.

Temele oficiale ale Consiliului sunt politica energetică comună și acordul transatlantic de liber schimb TTIP. Neoficial, multe discuții se vor axa, din nou, pe criza elenă. La două luni de la schimbarea puterii la Atena, vistieria țării e aproape goală, iar Europa nu reușește să găsească o ieșire din criză.