În urmă cu aproape 30 de ani avea loc accidentul nuclear de la Cernobîl, iar urmările sale se resimt și astăzi. Mii de porci mistreți cu concentrație mare de particule radioactive se găsesc în continuare în pădurile din Bavaria, land german puternic afectat în 1986 de norul radioactiv pornit din Ucraina.

Ecologiștii germani acuză guvernul regional bavarez că nu se ocupă de această problemă.

Concentrația de substanțe radioactive maximă permisă de lege per kilogram de carne este de 600 de becquereli. Mostre prelevate recent de la animalele sălbatice arată depășiri de până la de zece ori cantitatea maximă.

Ministerul german al mediului a admis această situație în urma unei solicitări trimise de grupul parlamentar ecologist din Bundestag. În zona Augsburg, în 2013, jumătate din probele prelevate au depășit cu mult limita maximă de radioactivitate.

În cele 12 zone bavareze afectate în 1986 de norul radioactiv din Ucraina, 1332 de probe arătau concentrație depășită. Carnea care are mai mult de 600 de becquereli per kilogram nu poate ajunge în comerț. Vânătorii primesc, în acest caz, compensație de la autoritățile regionale pentru pierderea lor. În 2013 au existat 3.300 de astfel de cazuri de despăgubire, ceea ce arată amploarea fenomenului ignorat de guvernul regional în strategia sa de mediu.

Carne periculoasă nu a ajuns în comerț, asigură autoritățile germane. Raportul întocmit de ministerul mediului cuprinde cazuri punctuale de 9.840 de becquereli în unele probe prelevate.