Eurodeputatul PPE Theodor Stolojan a detaliat, în cadrul dezbaterii „Poziția Parlamentului European privind Fondul european pentru investiții strategice” de vineri, 20 martie, care sunt amendamentele pe care le-a adus inițiativei Comisiei Europene privind înființarea Fondului european pentru investiții strategice, care ar urma să pună în practică „Planul Juncker” - infuzie în economie de 315 miliarde euro. 

 

  • „Eu am propus 2 amendamente: evitarea concentrării pe arii geografice și pe sectoare, poziția este este susținută și de Guvernul României, să existe o concentrare a acestui fond pe țări care sunt foarte experimentate în proiecte de infrastructură;
  • O asistență specială pentru statele membre cu piețe financiare nedezvoltate, cum este și România. Dorim ca acel HUB de asistență care se va crea și care va reuni forțe din CE și BEI să acorde atenție specială unor țări precum România.
  • M-am gândit foarte mult cu ce se poate prezenta România în acest program. Sunt destule lucruri de făcut. Care sunt prioritățile? Suntem aproape de final cu Master-planul pe transporturi, care va stabili prioritățile în acest domeniu.
  • Din păcate, pe energie, o altă mare prioritate strategică a Comisiei, suntem departe de a avea o strategie. 
  • România trebuie să: stabilească prioritățile de dezvoltare; să apeleze cât mai devreme la instrumentul european pentru asistență (HUB) pentru a forma un HUB național.
  • Transformarea Eximbank în bancă de dezvoltare, este în lucru la nivel de Guvern și trebuie să se facă cât mai repede.
  • Dezvoltarea Parteneriatului public-privat: Avem două cazuri de proiecte în parteneriat public-privat dar sunt de anvergură mică. Din păcate când discutăm de infrastructură mare sunt contracte complexe; cu alocarea riscurilor între părțile participante, trebuie să recunoaștem că nu avem nici experți, nici măcar un singur proiect pe care să spunem că l--am realizat și avem experiență. De aceea trebuie să apelăm la experiențele care există, în special la nivelul Băncii Mondiale, al BEI, al IFC. 
  • Trebuie promovată folosirea instrumentelor financiare în sectorul public; Comisarul european Corina Crețu a atras atenția că ceasta este tendința: granturile să fie combinate cu resurse financiare; din păcate România nu dorește aceste lucruri până în prezent,
  • România a anunțat inclusiv că nu dorește să apeleze la o facilitate creată special de Comisia Europeană, prin care o parte din fondurile europene ar urma să fie alocate pentru un instrument creat la BEI care ar urma să multiplice potențialul de finanțare.