Mandatul de arestare preventivă a Elenei Udrea; Cine sunt cei trimiși în judecată în dosarul Microsoft; Percheziții la Universitatea de Medicină din București; Poliția desfășoară 34 de percheziții în patru județe și în București; Un sumar de știri realizat cu sprijinul HotNews.ro.

  • Mandatul de arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute a fost prelungit, luni, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție până pe 25 aprilie. Decizia instanței supreme nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

 

 

În dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a fost acuzată inițial de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită. Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infracțiuni de luare de mită.

  • Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, precum și primarul suspendat din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, au fost trimiși luni în judecată de DNA pentru fapte de corupție în dosarul Microsoft. Informația nu a fost confirmată încă de DNA, dar dosarul a fost înregistrat deja la Înalta Curte de Casație și Justiție, nefiind stabilit primul termen de judecată.

 

"Potrivit comunicatelor difuzate anterior de DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47%, acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permitând plata unor comisioane către persoanele implicate.

În cursul procedurii de achiziție, pentru a asigura asocierea având ca lider D-CON.NET AG, atribuirea contractului, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmează: Gabriel Sandu - 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan - 4.000.000 euro, Dorin Cocoș - 9.000.000 euro. Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licițatie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu aceasta asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare, mai susțin procurorii.

 

  • Procurori ai Parchetului General și ofiteri de politie efectuează astăzi, 24 martie 2015, 32 de percheziții în București și pe raza județelor Prahova, Giurgiu și Dâmbovița, printre care, potrivit unor surse judiciare, și la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din București, transmite Agerpres. Reprezentanții UMF sunt suspectați că ar fi atribuit în mod ilegal contracte de achiziții publice, 6 persoane urmând să fie conduse la audieri.

 

Comunicat Poliția Română: Din cercetări a reieșit că, cei în cauza ar fi atribuit contracte de achiziții publice pe fondul unor acte de corupție, prin încălcarea legilor care reglementează acest domeniu de activitate, respectiv prin încredințare directă ori prin procedura simplificată de cerere de oferte, acelorași operatori economici, aflați în cercurile lor de interese.

 

Astfel, achizițiile publice ar fi fost atribuite fără concurență și transparență și fără a fi respectat principiul eficienței utilizării fondurilor alocate și cel al tratamentului egal între operatorii economici.

  • În această dimineață, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii efectuează 34 de percheziții pe raza județelor Bihor, Ilfov, Dolj și Covasna și în municipiul București, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și la sediile sociale ale societăților administrate de acestea, informează Poliția Română.

 

Persoanele bănuite ar fi cauzat un prejudiciu de peste 7 milioane de euro prin evaziune fiscală. Vor fi puse în aplicare 16 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri și dispunerea măsurilor legale.