Armenia și Turcia ar trebui să folosească momentul comemorării a 100 de ani de la genocidul armean pentru a reînnoi relațiile diplomatice, pentru a deschide calea integrării economice, a transmis Parlamentul European printr-o rezoluție adoptată miercuri. 

Eurodeputații au subliniat necesitatea ca Turcia să recunoască genocidul armean, pentru a deschide calea către reconciliere. De asemenea, au comentat declarațiile Papei Francisc din 12 aprilie în comemorarea centenarului de la genocid.

Eurodeputații au invitat Armenia și Turcia să folosească exemple de reconciliere de succes între națiunile europene prin ratificarea și implementarea, fără precondiții, a unor protocoale pentru stabilirea relațiilor diplomatice, deschizând granițele și îmbunătățindu-și în mod activ relațiile. 

Comunicatul integral al Parlamentului European poate fi citit aici 

Potrivit AFP, citată de HotNews.ro, executivul UE refuza sa vorbeasca despre un "genocid", deoarece acest termen nu este utilizat de catre toate cele 28 de state membre. Papa Francisc a folosit duminica, 12 aprilie, in cadrul slujbei solemne din Bazilica Sfantul Petru din Roma, termenul "genocid" pentru masacrul armenilor din urma cu o suta de ani. 

"Oricare ar fi cuvantul folosit nu poate exista nici o negare a acestei realitati teribile", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Kristalina Georgieva, subliniind "diferentele de opinie" dintre Armenia si Turcia, ultima fiind o candidata la aderarea la Uniunea Europeana.

În schimb, declarațiile legate de evenimentele de acum 100 de ani au generat un adevărat conflict diplomatic între Turcia și Vatican.

Presedintele islamic-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a denuntat ferm marti afirmatiile Papei Francisc care a vorbit duminica despre "genocid" referindu-se la masacrele comise impotriva armenilor in 1915 de catre Imperiul Otoman. Erdogan a spus ca aceste afirmatii sunt un "delir". 

Citește mai multe despre reacția lui Erdogan aici