Președintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul vizitei oficiale în Croația că România a făcut „progrese semnificative, notabile în domeniul combaterii corupției” și că „atât România, cât și Croația ar avea de câștigat pe multe planuri în urma integrării europene a Balcanilor de Vest”. 

Klaus Iohannis a făcut o serie de comentarii pe marginea derării la Schengen în contextul situației din țară iar Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović a vorbit, la conferința de presă comună, despre posibilitățile de a dezvolta proiecte comune cu România.

„Am discutat despre colaborarea în domeniul energetic. România este una dintre țările care a făcut multe în ceea ce privește independența energetică. Acesta este unul dintre obiectivele noastre – terminalul LNG de pe Insula Krk va fi unul dintre cele mai importante. Croația este interesată de proiectele României, printre altele și de proiecte de renovare a hidrocentralelor, de proiecte în ceea ce privește transporturile, it-ul și tehnologiile moderne”

Aceasta a mai spus că România și Croația au probleme similare pe scena internă, provocări similare, cum ar fi lupta împotriva corupției și lupta pe mai departe pentru un sistem juridic cât mai puternic, rezolvarea problemelor sociale cum ar fi siguranța socială, reforma sistemului de sănătate și a sistemului de pensii dar, totodată, reforma sistemului de educație care trebuie modernizat pentru a ajunge la o situație mai bună.

Pentru Croația va fi importantă și experiența României legată de primii ani în UE. Am vorbit despre ce se poate face după aderarea la UE și la NATO și experiența română va fi importantă în ceea ce privește standardele pentru Schengen și, totodată, cum putem colabora împreună pentru a avea o poziție cât mai puternică în cadrul Uniunii Europene și cum am putea face pentru a contribui activ la politicile europene.

 Iohannis a declarat, la rândul său: ”Am discutat, evident, despre chestiunea Schengen și este destul de evident că aspectul corupției este luat în seamă când vorbim despre Spațiul Schengen. România a făcut progrese semnificative, notabile aș putea chiar să spun, în domeniul combaterii corupției și speța care, în sine, este tristă pe care ați menționat-o, nu arată decât că lupta anticorupție se desfășoară din plin, suntem într-o fază fierbinte și cu siguranță vom trece cu bine de ea. Faptul că avem aceste rezultate sper să influențeze în sens pozitiv aderarea la Spațiul Schengen”.

 Comunicatul integral, pe site-ul Președinției.