Victor Ponta nu a fost fost citat, dar a venit să depună un act al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) prin care ar încerca să oprească eventuala trimitere a sa în judecată.

Hotărârea CJUE se referă la un caz din Bulgaria în care un avocat bulgar a încasat bani în baza unui contract fără să fi prestat vreo muncă. CJUE a dat câștig de cauză avocatului bulgar.

"Am vrut să depun, pentru că e important pentru cauză, decizia Curții Europene de Justiție dată în 3 septembrie, care lămurește foarte clar ce se întâmplă cu contractele de consultanță juridică: "o prestare de servicii, precum cea în discuție, și care este remunerată prin plata periodică a unor sume forfetare trebuie considerată efectuată în perioada la care se raportează plata, indiferent dacă prestatorul a furnizat sau nu a furnizat. Eu zic că am făcut activitate, procurorul zice că n-am făcut, Curtea Europeană de Justiție zice să ne vedem de treabă amândoi, pentru că, atât timp cât s-au plătit taxele, e în regulă", a spus Victor Ponta

Această decizie a CJUE, speră Victor Ponta, va opri o eventuală trimitere a sa în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Amintim, Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, a declarat săptămâna trecută că dosarul în care este cercetat premierul Victor Ponta este aproape de finalizare.

Premierul a devenit inculpat în acest dosar după ce procurorii au pus în mișcare acțiunea penală împotriva acestuia. El este anchetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor.

Conform DNA, prejudiciul stabilit în dosarul "Turceni - Rovinari", constă în obligațiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA "Șova și Asociații", reprezentată de Dan Șova, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Anchetatorii susțin că plățile făcute de SCA "Șova și Asociații" către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA "Șova și Asociații" și, în consecință, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferență ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei.

„La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA "Șova și Asociații", s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat Ponta Victor Viorel", susțin procurorii. Mai multe rapoarte de activitate ar fi fost falsificate, susțin procurorii, prin metoda copy-paste după alte rapoarte ale unor avocați ce lucrau la cabinetul lui Dan Șova.

Ulterior, Victor Ponta a achiziționat din acești bani două apartamente de lux.