Senatul a aprobat, luni, propunerea legislativă prin care publicitatea explicită pentru medicamente este interzisă la posturile de radio și televiziune.

Senatul este for decizional.

"Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune. Publicitatea este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripție medicală pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenția Națională a Medicamentului”, se arată în propunerea legislativă.

Totodată, este interzisă publicitatea pentru farmacii, difuzată în cadrul programelor de radio-tv, care "induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum și publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente".

Guvernul nu a susținut propunerea legislativă. Și comisiile raportoare din Senat, de cultură și sănătate publică, au respins propunerea senatorului UDMR Vegh Alexandru. Plenul nu a fost însă de acord cu punctul de vedere trimis de comisii.

Interzicerea reclamelor va afecta sectorul farma, dar și veniturile televiziunilor și agențiilor de publicitate.