Autoritățile române au cerut ajutorul Comisiei Europene pentru transferul unora dintre pacienții în stare gravă abia în a șasea zi după incendiul din Colectiv, deși avea la dispoziție un mecanism special în acest sens, potrivit Hotnews.ro.

Mecanismul comun al UE pentru situații de urgență – sau EU Civil Protection Mechanism – poate fi activată de fiecare țară. În loc să apeleze de la început la această variantă, autoritățile de la București au preferat soluția bilaterală, prin ambasade, arată materialul Hotnews.ro, sub semnătura lui Cristian Pantazi și Vlad Mixich.

„Joi, în a șasea zi de la tragedia din clubul Colectiv, România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacienții aflați în stare gravă în spitalele din București. Între timp, guvernul a căutat ajutor la nivel bilateral, cu țări membre UE, fără să apeleze la un mecanism special al UE pentru situații de urgență. Nu știm în acest moment dacă soluția mecanismului comun al UE era mai rapidă decât soluția bilaterală, dar faptele ne arată că, la șapte zile de la incendiu, foarte puțini pacienți aflați în stare gravă sau critică au fost mutați din România în spitale din Europa”, mai scrie Hotnews.ro.

Cu alte cuvinte, Comisia Europeană caută acum soluții, atât pentru găsirea de locuri în spitale străine, dar și soluții pentru a plăti tratamentele pentru pacienții români. Tratamente extrem de scumpe, care pentru statul român au fost motiv să se gândească de două ori înainte să ia decizia trimiterii unor pacienți în străinatate, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro.