O delegație română se află la Teheran pentru a găsi oportunități de afaceri după ridicarea embargoului impus Iranului.

România susține intensificarea colaborării dintre cele două state, care se poate realiza eficient și cu rezultate concrete în industria de petrol și gaze, a spus Aristotel Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-o întâlnire cu Amir H. Zamaninia, ministrul adjunct al Petrolului din Iran.

Astfel, cei doi oficiali au vorbit despre participarea companiilor românești, îndeosebi cele petroliere și cele care deservesc industria petrolieră, la proiecte de investiții în Iran, dar și despre implicarea experților români și a companiilor românești de profil în programele iraniene de dezvoltare a producției petrolului, potrivit unui cmunicat de presă transmis de Ministerul Energiei.

De asemenea, România este interesată de 

„identificarea unor rute de acces a hidrocarburilor iraniene pe piața europeană prin România, care să asigure, în viitor, dezvoltarea coridorului energetic dinspre Iran către Europa”.

După ridicarea embargoului, în ianuarie, ca urmare a semnării acordului nuclear, oficialii iranieni au pornit o ofensivă puternică pentru dezvoltarea economiei țării afectată de sancțiunile internaționale. Președintele Iranului Hassan Rohani a vizitat mai multe țări europene împreună cu mai mulți membri ai executivului și numeroși oameni de afaceri, și a semnat contracte de miliarde de euro în acest turneu.

În pofida relațiilor istorice bune, România intră mai târziu în joc, cu o delegație condusă de ministrul de externe, Lazăr Comănescu, care efectuează în aceste zile o vizită la Teheran, pentru a stabili liniile de cooperare între cele două state.

După reducerile semnificative ale schimburilor comerciale bilaterale din perioada 2012-2014, urmare a intrării în vigoare a sancțiunilor ONU și susținute de UE la adresa Iranului, anul trecut comerțul dintre România și Iran și-a revenit, iar o creștere este așteptată și pentru acest an.

Potrivit datelor comunicate de ministerul energiei, exportul românesc, în perioada ianuarie-noiembrie 2015, a atins 157,9 milioane de dolari, cu 166 la sută peste nivelul perioadei similare din 2014, iar importul a însumat 8,7 milioane de dolari, cu 128 la sută peste nivelul primelor 11 luni din 2014.

Totuși, valorile pălesc în fața comerțului cu China, cel mai mare partener comercial al Iranului, cu schimburi bilaterale de peste 50 de miliarde de dolari în 2014, în creștere cu 31 de procente față de anul precedent.