Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, că armata rusă a instalat sisteme de apărare antiaeriană S-300 în baza militară din portul sirian Tartous, informează Reuters.

"Bateria are scopul de a apăra baza navală... Este neclar de ce prezența ei a declanșat alarmă în rândul partenerilor noștri vestici", se arată într-un comunicat al ministerului rus.

Presa din Statele Unite a scris la începutul săptămânii că Rusia ar fi folosit pentru prima dată de la începutul intervenției sale în Siria rachetele S-300.

"Eforturile de pace în Siria trebuie continuate"

Totodată, Statele Unite, prin vocea secretarului de stat John Kerry au făcut, marți, clar faptul că vor să continue eforturile de a pune capăt războiului din Siria, în ciuda deciziei Statelor Unite de a suspenda discuțiile cu Moscova, potrivit Reuters.

"Vreau să fie clar că noi nu abandonăm poporul sirian și nu renunțăm la obținerea păcii", a declarat Kerry.

"Vom încerca să obținem o încetare a ostilităților în întreaga țară care să fie semnificativă, durabilă și aplicabilă, iar aceasta include menținerea la sol a avioanelor de luptă siriene și ruse în anumite zone. Nu vom renunța la perspectiva multilaterală, vom continua să căutăm să progresăm pentru a pune capăt acestui război", a insistat secretarul de stat american.

Statele Unite au întrerupt luni discuțiile cu Rusia pe tema punerii în aplicare a unui acord de încetare a focului în Siria, acuzând Moscova că nu respectă angajamentele asumate în cadrul unui al nouălea acord care prevedea încetarea luptelor și faptul că ajutoarele ajung la comunitățile asediate.