Salariile din România au urcat cu mai mult de 10 procente, în termeni reali, într-un an, pe fondul creșterilor din sectorul public.

În luna octombrie, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.871 lei (circa 420 euro), în creștere față de luna precedentă cu 38 lei (2,1 la sută), potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică.

Creșterea față de luna similară a anului trecut a accelerat la 9,7 la sută, față de 8 la sută în septembrie. Luând în calcul scăderea prețurilor de consum (inflația este în teritoriu negativ de câteva luni), salariul mediu a fost mai mare cu 11.5 procente, în termeni reali, comparativ cu octombrie 2014, cea mai mare creștere de după criza economică, potrivit ING.

Salariile din sectorul public au crescut cu 15,2 la sută, în timp ce sectorul privat a consemnat în octombrie un salariu mediu mai mare cu 8,4 procente comparativ cu aceeași lună din 2014. În octombrie a intrat în vigoare creșterea cu 25% a salariilor din sectorul sănătății, adoptată de autorități în acest an.

„Creșterea continuă a căștigurilor salariale va susține și pe viitor consumul privat”, comentează analiștii Raiffeisen. Consumul populației a fost motorul creșterii economiei în primele nouă luni ale acestui an și este estimat să rămână principalul factor de creștere și în următorul an.

Totuși, majorarea atât de rapidă a câștigurilor poate cauza supraîncălzirea economiei, apreciază ING într-o notă către investitori. Pericolul ca economia să fie susținută doar de consum, în condițiile unei lipse a investițiilor, a mai fost semnalat și în trecut de analiști.