Firma care asigură substanțele dezinfectante din spitale a oprit producția, după ce o anchetă jurnalistică a demonstrat că acestea sunt diluate de până la zece ori. Guvernul și Ministerul Sănătății au anunțat controale, iar Parchetul s-a autosesizat.

Șefii Hexi Pharma au anunțat, într-un comunicat de presă, că fabrica își oprește producția și se pune la dispoziția autorităților. Decizia apare după ancheta jurnalistică publicată pe tolo.ro

„Până la elucidarea și rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorități și de mass-media s-a oprit producția în fabrică, precum și orice distribuție. Cea mai bună soluție este oprirea producției și verificarea tuturor substanțelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom colabora cu autoritățile care sunt abilitate să verifice eficiența dezinfectanților produși de către noi și vom oferi acces la toate informațiile de care acestea au nevoie”, se arată în comunicat.

Și Corpul de Control al premierului Cioloș a început o anchetă pe dosarul dezinfectantelor din spitale, la fel ca și Ministerul Sănătății.

România nu are laboratoare acreditate pentru analiza soluțiilor dezinfectante folosite în spitale, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.

Ministrul a declarat că avizele pentru soluțiile dezinfectante provin de la instituții europene, conform unei directive, și ele sunt acceptate pe baza documentelor emise în afara țării, deoarece România nu are, momentan, laboratoare acreditate în acest sens, existând doar laboratoare private.

„Pe termen scurt nu le putem face în țară și pot fi finanțate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele și vor primi acreditare, estimăm, într-un an”, a explicat, într-o conferință de presă, Patriciu Achimaș-Cadariu.

O anchetă publicată pe tolo.ro dezvăluie faptul că firma Hexi PharmA care furnizează dezinfectanți în circa 350 de spitale nu respectă concentrațiile soluțiilor.Antisepticele Hexi Pharma sunt folosite, conform propriei prezentări, "în peste 2.000 de săli de operație”.Ele ar trebui să lupte exact cu setul de bacterii ucigașe care au fost descoperite în corpurile morților de la Colectiv, scriu jurnaliștii de la GSP.