Măsura a fost decisă de ministrul de interne din landul Renania de Nord Westfalia (NRW), după controversele generate de agresiunile sexuale din noaptea de Revelion.

Practic, șeful poliției din Köln, Wolfgang Albers, a fost „pensionat temporar” de către ministrul de interne regional. Măsura vine după ce Albers a fost criticat masiv de politicieni din NRW, dar și de liderul sindicatului polițiștilor pentru dezastrul din strategia de comunicare ce a urmat agresiunilor din noaptea de Revelion.

Astăzi, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a dezvăluit în exclusivitate și faptul că poliției din Köln i-au fost oferite întăriri chiar în noaptea aceea, dar acestea au fost refuzate. Forțele de securitate ar fi putut beneficia într-un timp foarte scurt de 100 de polițiști în plus, care erau în dispozitivul de rezervă în noaptea de Revelion.

Cele trei detașamente erau la distanță între 40 și 70 de kilometri de Köln, dar răspunsul a fost negativ. 

Este a treia oară în doar un an și jumătate când Wolfgang Albers este criticat msiv. Prima dată, în octombrie 2014, când un grup de 4.000 de huligani a pus, practic, stăpânire pe centrul orașului Köln fără ca poliția să-i poată împiedica.

A doua oară, Albers a decis destructurarea unei unități de comando de elită (SEK) a poliției din Köln, dar pe baza unor acuzații extrem de firave și, ulterior, demontate aproape în totalitate. Scandalul avea loc în septembrie 2015.

Acum, Albers își vede declarațiile publice confruntate cu documente interne și declarații ale unor polițiști care sunt diametral opuse față de spuse sale.