Plenul Senatul a respins, marți, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare, cu 77 voturi ”împotrivă”, 8 abțineri și doar 25 de voturi ”pentru”.

UPDATE 22/06

Camera Depuțatilor a adoptat legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară. Executivul nu va putea însă emite ordonanței în domeniile justiție, cultură și administrația patrimoniului.

+++

Abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare a primit, tot marți, aviz favorabil de la Comisia juridică a Senatului, după ce au fost respinse toate amendamentele celorlalte comisii parlamentare, urmând ca plenul să se pronunțe tot marți.

Plenul Senatului, însă, a luat decizia de a respinge proiectul.

Senatul a fost prima cameră sesizată, proiectul urmând să ajungă la Camera Deputaților, care are calitatea de for decizional, pentru a fi dezbătut și votat.

Respingerea Senatulului, o premieră

Este o premieră ca Senatul să decidă că lasă Guvernul fără puterea de a da ordonanțe pe durata vacanței parlamentare. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum.

”Nu s-a întâmplat niciodată să fie respinsă solicitarea guvernului de a emite ordonanțe. Sigur, pot fi și premiere. Dar una e să fie o premieră corectă, favorabilă țării pănă la urmă și alta e să nu lași guvernul să emită ordonanțe”, a declarat senatorul liberal Puiu Hassoti.

Decizia plenului Senatului vine după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au convenit, săptămâna trecută, să elimine din legea de abilitare ordonanțele pe care ei nu cred că Guvernul trebuie să aibă abilitatea să le emită.

Liviu Dragnea însuși a amenințat că PSD va limita posibilitatea Cabinetului Cioloș de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

”Așa cum am anunțat, grupul senatorial al PSD va vota împotriva proiectului de lege privind abilitarea acestui guvern de a emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.