Sindicaliștii din Educație anunță că nu renunță la protestul programat pe 1 iunie, fiind în continuare nemulțumiți de propunerile salariale oferite de Guvern luni dimineață. Aceștia iau în calcul și boicotarea examenelor.

Sindicatele din Educație s-au întâlnit luni dimineață la Ministerul Muncii, unde le-a fost propusă o majorare salarială de 5% începând de la 1 august 2016.

Sindicaliștii s-au arătat nemulțumiți de propunerea Guvernului, așadar au anunțat, la ieșirea din sediul ministerului, că este foarte puțin probabil ca protestul pe care îl programaseră pe 1 iunie în Capitală să se suspende. În plus, aceștia spun că la protest sunt așteptați peste 15.000 de angajați din învățământ.

"Noi, în următoarele minute, vom transmite această ofertă colegilor din țară și vor lua o decizie. Așa cum stau lucrurile este foarte probabil ca protestul de miercuri să aibă loc. Este puțin probabil să se amâne. E vorba de 5% de la 1 august 2016", a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), potrivit Agerpres.

Liderii sindicatului au propus Guvernului mai multe variante de majorare a salariului, printre care cea de majorare cu 10% de la 1 ianuarie 2017 sau 5% de la 1 august 2016 și 5% de la 1 ianuarie 2017.

"Iată că niciuna dintre aceste variante nu stă în picioare. Doar 5% din vară este cert. Nu este cert celălalt procent de când se va aplica", a mai adăugat Hăncescu.

Liderul sindical crede că angajații din educație nu vor accepta propunerea Guvernului de majorare a salariilor, pentru că nu este ceea ce au solicitat, și nu vor renunța la protestul din 1 iunie.

"Protestul de miercuri va avea loc în proporție de 99 la sută, pentru că ne-au plimbat prea mult, plus că autocarele sunt plătite. Acum o săptămână, să spunem că s-ar mai fi putut face ceva”, a mai spus Hancescu.

Întrebați ce se va întâmpla cu examenele naționale dacă angajații decid să continue protestele, președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus că orice decizie va fi luată doar cu consultarea reprezentanților elevilor și părinților.

"În momentul de față, trebuie să ne concentrăm pe ceeea ce se întâmplă astăzi, pe ceea ce se va întâmpla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea”, a spus Nistor.

Președintele FSLI a adăugat că protestul de miercuri va începe la ora 12.00, în Piața Victoriei, iar la 12.20 se va porni în marș din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni.