SRI a precizat, la solicitarea Digi 24, că din datele strânse până în acest moment, inclusiv de la partenerii externi, există informația că în mai multe zone de conflict, inclusiv în Siria și Irak, sunt folosite cartele telefonice românești.

Serviciul Român de Informații consideră că există posibilitatea ca aceste cartele să fie folosite de românii care locuiesc în aceste zone de conflict, dar și ca aceste cartele să fie folosite și de persoane care au legături cu entități teroriste.

Duminică, premierul Dacian Cioloș a declarat că în unele atentate din Europa teroriștii au folosit cartele PrePay din România pentru a comunica.

"Înțeleg că România e una din puținele țări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele PrePay fără un control de identitate. Înțeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a afirmat Dacian Cioloș, la postul Pro TV.

 Luni, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a declarat că achiziționarea anonimă a cartelelor telefonice preplătite în România este o vulnerabilitate la care trebuie găsită o soluție legislativă, iar Guvernul lucrează în prezent la o astfel de soluție.

”Există un grup de lucru care lucrează la această problemă a cartelelor prepay, este o chestiune care ar trebui reglementată. Exista deja o lege care a fost discutată, care privea și problema rețelor de internet, dar a fost declarată neconstituțională”, a spus Bostan, în cadrul conferinței WeLoveDigital Forum, organizată de Profit.ro.