Duminică, Binali Yildirim, un apropiat al șefului statului turc, a fost ales, într-un Congres AKP, drept președintele formațiunii islamo-conservatoare. După alegerea oficială în fruntea AKP, actualul ministru al Transporturilor a devenit și premier.

AKP a anunțat joi că Binali Yildirim va fi singurul candidatul pentru funcția de președinte al partidului la Congresul extraordinar de duminică, astfel că alegerea sa a fost o simplă formalitate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat, duminică, și demisia lui Ahmet Davutoglu din funcția de premier.

Erdogan l-a însărcinat deja pe noul președinte al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) să formeze noul Guvern, după cum anunță servciul de presă al președinției într-un comunicat, în care Binali Yildirim este confirmat în funcția de nou premier al Turciei, relatează Reuters.

Binali Yildirim este un vechi aliat al președintelui Erdogan, acest lucru deschizându-i calea către postul de premier.

În discursul pe care l-a susținut la Congresul AKP duminică, la Ankara, Yildirim a anunțat că intenționează să acționeze în vederea revizuirii Constituției care să schimbe sistemul politic turc într-un sistem prezidențial.

În plus, noul premier turc a declarat că tranziția către un sistem prezidențial, cerută de președintele Recep Tayyip Erdogan, este „o prioritate pentru Turcia”, după cum transmite AFP.

„Președintele nostru poartă responsabilitatea poporului nostru. Ceea ce ne trebuie este o nouă Constituție și un sistem prezidențial”, a declarat Yildirim.