Turcia nu a primit încă bani de la UE pentru refugiații sirieni care trăiesc în țară, deși în martie a fost semnat un acord pentru stagnarea fluxului de refugiați spre blocul comunitar.

„Nu am primit încă niciun ban”, a declarat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

El a menționat că din suma de 120 de milioane de euro alocată pentru programele destinate refugiaților, până acum, UE nu a furnizat nimic, conform surselor citate de Agerpres.

Turcia găzduiește peste 2,2 milioane de refugiați sirieni, potrivit ONU. Kalin a afirmat că, din 2011 până în prezent, guvernul turc a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru refugiați.

În această săptămână, datele au arătat că UE a primit numai 177 de refugiați sirieni din Turcia în ultimele două luni, deși a pledat să intensifice mecanismului de redistribuire a refugiaților pe baza unor cote obligatorii.

Acordul Turcia-UE prevede ca blocul european să acorde trei miliarde de euro, într-o primă etapă, o sumă care poate fi dublată ulterior. În plus, Turcia speră să obțină o liberalizarea a vizelor pentru cetățenii săi în Spațiul Schengen, scrie Agerpres.