Rusia 24 a prezentat luni imagini cu doi voluntari britanici capturați în Ucraina. Ei au cerut să fie dați la schimb cu Viktor Medvedciuk, politicianul ucrainean pro-rus arestat recent de autoritățile din Ucraina.

Shaun Pinner și Aiden Aslin i-au cerut premierului britanic Boris Johnson să îi ajute să se întoarcă acasă în schimbul eliberării politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk.

Imaginile au fost difuzate de postul de televiziune Rusia 24 în jurul aceleiași ore la care Ucraina a difuzat o înregistrare cu Medvedciuk filmată de SBU, serviciul de informații al Kievului, în care bărbatul cere să fie schimbat pentru prizonieri ucraineni din Mariupol.

Cei doi au luptat de partea ucrainenilor în Mariupol, oraș controlat aproape în totalitate de forțele rusești după aproape două luni de lupte grele, notează Reuters.

*****

Mai multe explozii au fost semnalate luni dimineață de către autoritățile locale ucrainene la Liov, în vestul Ucrainei, la Dnipropetrovsk (sud), în timp ce un reporter Reuters consemnează o serie de explozii în Kiev.

Două persoane au fost rănite în urma atacurilor de la Dnipropetrovsk, potrivit publicației Suspilne, în timp ce primarul orașului Liov, Andrii Sadovii, a anunțat pe Telegram că orașul a fost ținta a cel puțin cinci lovituri de rachetă, relatează Agerpres. 

"Cinci rachete au lovit Liovul. Serviciile de intervenție s-au deplasat deja la locul în care acestea au căzut. Încercăm să adunăm mai multe informații", a spus primarul, care nu a precizat dacă au fost victime, potrivit EFE.

În același timp, responsabilul regiunii militare Liov, Maksim Kozițki, a informat pe pagina sa de Facebook că cel puțin patru rachete a lovit orașul Liov, nu departe de frontiera cu Polonia, zonă care nu a fost bombardată practic de Moscova cu unele excepții.

Kozițki nu a oferit detalii despre eventuale pagube sau victime, dar a recomandat populației să se pună la adăpost, în eventualitatea unor noi atacuri.

La Kiev, un jurnalist Reuters a auzit o serie de explozii pe malul stâng al râului Nipru. Autoritățile locale nu au oferit încă nicio informație oficială cu privire la cauza lor.

*******

Kievul a completat un chestionar ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei, a declarat duminică Ihor Jovkva, adjunctul șefului Oficiului președintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul președintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie. Ea a promis un start mai rapid pentru negocierile Ucrainei cu UE privind aderarea la spațiul comunitar.

Jovkva a precizaz că Ucraina se așteaptă să dobândească statutul de țară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în cadrul unei reuniuni programate a Consiliului European.

********

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou întârzierile în livrările de armament, precizând că "fiecare întârziere legată de arme, fiecare întârziere politică este o permisiune pentru Rusia să ia viețile ucrainenilor".

Experți militari cred că Ucraina va avea nevoie de mult mai multe arme grele în estul țării pentru a rezista atacurilor, notează dpa.

Zelenski a avertizat că armata rusă pregătește în viitorul apropiat o ofensivă în regiunea industrială din estul Ucrainei, Donbas.