Ungaria a votat împotriva cotelor de relocare propuse de Comisia Europeană. Acum Viktor Orban a decis că poporul trebuie să hotărască.

Ungaria cheamă populația la urne în cadrul unui referendum național cu privire la cotele de relocare a refugiaților între țările membre ale Uniunii Europene.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat că cei care vor vota pentru respingerea relocării vor vota de fapt pentru independența Ungariei, scrie Die Zeit. 

Întrebarea de pe buletinul de vot va fi următoarea: „Vreți ca Uniunea Europeană să decidă imigrarea unor cetățeni ne-maghiari chiar și fără aprobarea Parlamentului?” Întrebarea a fost deja inaintată de biroul premierului spre aprobare către Biroul electoral central.

La sfârșitul lui septembrie, miniștrii de interne din UE au decis, în premieră cu majoritate calificată, relocarea din Grecia și Italia a 120.000 de refugiați în statele membre. Cehia, Slovacia, România și Ungaria au votat împotrivă.

În România, primii refugiați vor ajunge săptămâna viitoare. Consiliul miniștrilor de afaceri interne a decis alocarea a peste 6.200 de refugiați către România, în condițiile în care țara noastră își luase angajamentul să găzduiască circa 1.700.