• Parlamentul național, grupul PSD: "Ponta trebuie să își continue mandatul".

  • PPE, Bruxelles: "Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările."

  • București, Parlamentul național: Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaților transmite:

    "în concordanță cu principiile democrației și ale separării puterilor în stat, că premierul Victor Ponta, învestit în funcție ca urmare a votului legitim acordat de români în anul 2012 USL-ului, trebuie să își continue mandatul atâta vreme cât are sprijinul majorității parlamentare."

    •  "Mecanismul democratic, legal și constituțional privind numirea, înlăturarea sau menținerea în funcție a premierului României este strict legat de votul populației și votul parlamentarilor, ca reprezentanți ai cetățenilor.
    • Întrunirea Comisiei juridice și audierea promptă a primului-ministru dovedește încă o dată că PSD nu fuge de confruntări și de responsabilități. Încercările opoziției de a înlătura Guvernul PSD prin presiuni și procese de intenție ne trimit cu gândul la o perioadă neagră din istoria României, când aceste forme abuzive de preluare a puterii luaseră locul corectitudinii, al competiției cinstite și democratice în mediul politic. Noi credem că guvernarea se face prin program politic democratic, prin program economic coerent și eficient, în urma votului acordat de cetățeni, nu prin folosirea altor instituții ale statului pentru a ajunge la putere."
    Semnează Marian Neacșu, lider grup PSD

                                                                                                                                                         Bruxelles, Parlamentul European: Președintele Grupului PPE, Manfred Weber, la propunerea Delegației României, a cerut ca situația Prim Ministrului Victor Ponta, față de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European. Manfred Weber:

    Situația din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcția Națională Anticorupție trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzațiilor grave aduse lui Ponta.

    Președintele Parlamentului, Martin Schulz, a propus ca subiectul să fie discutat în comisia de specialitate (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne), precum și în Conferința liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.
    • Weber a făcut referire la îngrijorarea cu privire la obstrucționarea justiției de către Parlamentul României.
    • Co-președintele delegației române în Grupul PPE, Theodor Stolojan, a declarat: "Este inadmisibil ca Premierul și ministrul justiției să amenințe liderii opoziției și să intimideze cetățenii care doresc să participe la demonstrații prin care cer demisia lui Victor Ponta."

    Gianni Pittella, președintele grupului socialist din Parlamentul European:

    " România este un stat suveran și respect întru totul independența autorităților române. Cu toate acestea, doresc să îmi exprim deplinul sprijin pentru Victor Ponta și pentru Guvernul pe care îl conduce. România are în acest moment nevoie mai mult ca oricând de stabilitate, dat fiind contextul regional.