Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiștilor pro-ruși și unde luptele sângeroase s-au intensificat.

„Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

„Vom lupta, oricât de mulți soldați ruși sunt aduși aici. Ne vom apăra", a spus președintele ucrainean. Și guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, anunțase și el declanșarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi", a scris guvernatorul pe Facebook: „Sunt lupte în Rubijne și Popasna, lupte neîntrerupte în alte orașe pașnice”.

Cel puțin opt civili au fost uciși luni de tiruri și lovituri rusești, potrivit autorităților regionale.

Kreminna, un orășel din regiunea Lugansk, a căzut luni în mâinile rușilor, a spus Serhii Gaidai.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare din Ucraina, a declarat luni că forțele rusești au lansat o ofensivă pentru a străpunge liniile de front ucrainene în trei regiuni, relatează CNN.

O ofensivă masivă a Moscovei era anunțată de armata ucraineană de câteva săptămâni împotriva Donbasului, în mare parte sub controlul separatiștilor pro-ruși din autoproclamatele republici Lugansk și Donețk.

Președintele rus, Vladimir Putin, afirmă că desfășoară o operațiune militară în Ucraina pentru a-i salva pe rușii din Donbas de la un ”genocid” orchestrat de „neonaziștii” ucraineni.

 


 

++++

Armata rusă a afirmat luni seara că a distrus cu „rachete de înaltă precizie” un important depozit de arme străine livrate recent Ucrainei, lângă Liov, vestul țării. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov a precizat că au fost distruse centrul logistic și importante loturi de armamente străine, „livrate Ucrainei în timpul ultimelor șase zile de SUA și țări europene”.

El a mai anunțat că a fost distrus și un important depozit de muniții lângă Vasilkiv, în regiunea Kiev. 

Autoritățile din Liov au anunțat luni că cel puțin șase persoane și-au pierdut viața și opt au fost rănite în urma unor atacuri ruse cu rachete asupra orașului.

++++

Primele încărcături din noua tranșă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele țării pentru a fi predate armatei ucrainene, a anunțat luni Pentagonul.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că soldații desfășurați pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe în zilele următoare să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generație pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene.

++++

Volodimir Zelenski și-a exprimat luni speranța că Ucraina va obține în următoarele săptămâni statutul de candidată la aderare la Uniunea Europeană: „Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare țară trebuie să urmeze această procedură”.

”Ucrainenii sunt uniți în spatele acestui obiectiv: să se simtă egalii altor europeni, să facă parte din UE", a spus el. 

++++

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dialogul său cu președintele rus Vladimir Putin a încetat după ce au fost descoperite crime în masă în Ucraina: „De la masacrele descoperite în Bucea și în alte orașe, războiul a luat o altă întorsătură, așa că nu am mai vorbit direct cu el de atunci, dar nu exclud să o fac pe viitor”.

Întrebat de ce nu s-a dus la Kiev, așa cum au făcut alți lideri europeni, Macron a spus că nu este nevoie de încă o demonstrație de sprijin și că, la un moment dat, se va duce.

„Mă voi duce acolo să fac ceva util, nu doar să călătoresc acolo pur și simplu”, a spus Macron, adăugând că a vorbit de circa 40 de ori de la începutul războiului cu Zelenski.