Un program al UE destinat să reducă șomajul în rândul tinerilor a scăzut cu mult sub așteptări și nu a reușit să ajute suficient de mulți tineri să obțină locuri de muncă sau posturi de formare, arată un raport al supraveghetorilor financiari ai UE.

Un program al UE destinat să reducă șomajul în rândul tinerilor a scăzut cu mult sub așteptări și nu a reușit să ajute suficient de mulți tineri să obțină locuri de muncă sau posturi de formare, arată câinii de pază financiare ale blocului menționat într-un nou raport, scrie EurActiv.com.

Șomajul în rândul tinerilor în vârstă de până la 25 ani a rămas ridicat, în ciuda programului vechi de patru ani care ar fi trebuit să-l combată, potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene.

Șomajul în rândul tinerilor în întreaga UE a fost la 18,8% în iunie anul trecut, mai mult cu 10% decât rata somajului în rândul persoanelor cu vârsta de pe 25 ani. Grecia a înregistrat cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană, de 48%, iar Germania, cea mai mică, de 6%.

Comisia Europeană a propus programul pentru a aduce în jos ratele șomajului, în special în zonele greu afectate de criza financiară.

Garanția a fost propusă în ​​2013 ca un plan care ar pune fiecare tânăr sub 25 de ani într-un program care i-ar oferi fie un loc de muncă, fie unul de formare în termen de patru luni de când a devenit șomer sau a părăsit școala.

Auditorii au constatat că nicio țară din UE nu a reușit până acum să garanteze oferte pentru fiecare persoană sub 25 de ani aflată în șomaj. „Câinii de pază" au solicitat Comisiei Europene să creeze așteptări mai realiste pentru program și au cerut statelor membre să se implice mai mult pentru a le găsi locuri de muncă tinerilor șomeri.

Iliana Ivanova, auditorul care a cercetat programul de garantare, a declarat că factorii de decizie politica ar trebui „să nu ridice așteptări care nu pot fi îndeplinite".

Puțin mai mult de jumătate din totalul tinerilor care s-au înscris în program în 2014 au ajuns să aibă locuri de muncă sau locuri în programe de formare în șapte țări pe care auditorii le-au analizat: Irlanda, Spania, Franța, Croația, Italia, Portugalia și Slovacia. În 2015, rata de succes în aceste țări a crescut cu 9%.

Mai mult de 10 milioane de tineri au făcut parte din program în anul 2013, potrivit datelor furnizate de Comisie.

Raportul „câinilor de pază" vine în urma unei lupte prelungite pentru fonduri pentru acest program. Deputații europeni au susținut propunerea ca garanția să primească mai multe fonduri europene, în timp ce miniștrii naționali a vrut să retragă miliarde de euro din program încă din toamna anului trecut.

În discursul său anual, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a promis să continue programul, spunând că „nu poate și nu va accepta că Europa este și rămâne continentul șomajului în rândul tinerilor".

Comisarul pentru buget Günther Oettinger, a promis, în ianuarie, să includă finanțarea pentru garanție în bugetul UE după 2020, dar oficialii Comisiei au subliniat faptul că mâinile lor sunt legate pe probleme de politici de ocupare, care sunt în mare parte în mâinile guvernelor naționale pentru a fi legiferate.

Exdcutivul a numit șomajul în rândul tinerilor, în Cartea Albă în care sub subliniate opțiunile pentru viitorul UE, ca o zonă în care există „o nepotrivire între așteptări și capacitatea UE de a le îndeplini".

Garanția pentru tineret nu primește suficiente fonduri UE pentru a-i ajuta pe toți tinerii șomeri din UE, chiar dacă Consiliul a sugerat, în 2013, că programul va fi disponibil pentru toată lumea folosind doar bani de la bugetul UE, potrivit raportului „câinilor de pază".

Auditorii recomandă, totuși, guvernelor naționale să pună mai mulți bani în programe care îi ajută pe tineri să găsească locuri de muncă.

Până în prezent, nici una dintre cele șapte țări analizate în audit nu au calculat cât de mult le-ar costa să utilizeze garanția pentru a găsi locuri de muncă sau programe de formare pentru fiecare persoană tânără aflată în șomaj în termen de patru luni.