Nicușor Dan a povestit că a trecut prin trei șocuri după ce a devenit parlamentar și a văzut cum se desfășoară lucrurile în Legislativ, unde foarte mulți nu fac nimic și nu mișcă în front.

Întrebat marți seara, la emisiunea "În fața ta" de la Digi 24, cum se raportează la colegii parlamentari aflați la mai multe mandate, liderul demisionar al USR, Nicușor Dan, a declarat că este "un mare respect pentru grupul parlamentar al USR, pentru că sunt oameni care se informează, care se duc pregătiți la comisii, care au un punct de vedere pertinent".

El a mai spus că nu s-a văzut foarte mult din munca USR în Legislativ, probabil și din cauza unor deficiențe în comunicare, dar a precizat că parlamentarii partidului au făcut multe lucruri, în special pe zonele care sunt sensibile: justiție, reacție la OUG 13, la OUG 14, la Legea grațierii, la legea executării pedepselor.

Nicușor Dan a explicat că senzația de indisciplină pe care o dau parlamentarii USR vine din faptul că sunt oameni care nu s-ar fi implicat în politică, dacă lucrurile ar fi mers bine.

"Suntem oameni care n-ar fi făcut politică, dacă lucrurile ar fi mers bine în România. Suntem oameni care au o meserie și care s-ar întoarce la meseria lor, dacă lucrurile ar merge bine. Deci, din punctul ăsta de vedere este o diferență. Și poate că și senzația asta de indisciplină vine tot de aici, pentru că la partidele vechi ai oameni care trăiesc din politică și care nu mișcă în front pentru a nu-și pierde locul din care trăiesc", a afirmat Dan.

Cele trei șocuri

Proaspăt parlamentar, Nicușor Dan a povestit cum se vede Parlamentul din interior.

 

"Am văzut destul de puțini oameni implicați. Sunt vreo trei șocuri. 1 - că muncești șase ore pe săptămână, de fapt. O ședință luni de la de la 16:00 la 17:00 și o ședință marți de la 10:00 la 13:00 și două ore în comisie și cam asta e. Al doilea șoc este că oricine, tocmai pentru a-și justifica activitatea - are, n-are treabă - propune o lege. Și ești în comisii și ești inundat de proiecte de lege care nu prea au sens. În mod normal, Consiliul Legislativ ar trebui să dea aviz nefavorabil, dar Consiliul Legislativ nu prea funcționează. (...) Al treilea șoc: e un număr foarte mare de oameni care nu fac nimic, votează ca partidul, nu au inițiative, sunt cosemnatari la tot felul de lucruri",

 

a povestit fondarul USR.

Întrebat de ce crede că unii politicieni vor în Parlament, deși nu trăiesc din salariul de parlamentar, Nicușor Dan a spus că unii au "o dorință de recunoaștere socială", alții vor influență, iar pentru alții e "sfârșit de carieră: ai fost șef la direcția de ape, ai fost șef la consiliul județean și la sfârșit de carieră ești parlamentar".