PSD a obținut cele mai multe mandate de primar, 977, care reprezintă 30,66 % din total, iar PNL are 631 de primării, reprezentând 19,80%, după cum arată rezultatele parțiale ale alegerilor locale de duminică, anunțate luni, la ora 12:00, de BEC.

Câștigătorii alegerilor locale din principalele orașe din țară

Alba Iulia: Mircea Hava a câștigat, din partea PNL, un nou mandat de primar la Alba Iulia, obținând 60,71% din voturi. Pe locul al doilea s-a clasat candidatul PSD, Calin Potor, cu 17,98%, iar pe locul al treilea independentul Mircea Trifu, cu 9,52%. PNL a obținut 54,63% din voturi și în ceea ce privește Consiliul Local, pe care l-a câștigat. Liberalii au luat 58 din cele 78 de primării din județul Alba.

Bacău: Deputatul Cosmin Necula a câștigat din partea PSD alegerile pentru Primaria Bacău, cu 34% din voturile electoratului. Senatorul PNL Dragoș Luchian a obținut sub 20% din voturi.

Baia Mare: Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, arestat preventiv pentru luare de mită, a câștigat un nou mandat cu 69,3% din voturi. Pentru Consiliul Județean, Coaliția pentru Baia Mare a lui Cherecheș a primit 41%, în timp ce PSD a luat 14,9% si PNL 10,7%. Candidatul PNL, Cristian Niculescu Tagarlas, a obținut doar 10,2% din voturi, iar candidatul PSD, Florin Tataru, a obtinut 7,5%.

Botoșani: Primarul municipiului Botoșani și candidatul din partea PSD Ovidiu Portariuc a pierdut în fața candidatului PNL, Cătălin Flutur. PSD a obținut, însă, majoritatea în Consiliu Local.

Brașov: Primarul Brașovului, George Scripcaru, a obținut 52,52% din voturi după ce a candidat independent pentru al patrulea mandat. Candidatul PSD Răzvan Popa (PSD) are 16,92% din voturi, iar pe locul trei este candidatul independent Mihai Sturzu, care a fost votat de 8,97% dintre brașoveni.

Cluj Napoca: Emil Boc s-a impus din partea PNL și a câștigat cu 64,86% din voturi. Pentru Consiliul Județean, liberalii au obținut 41,17% din voturi, urmați de PSD, cu 25,38%, si de UDMR, cu 15,77%. PNL a obținut și cele mai multe primării în județul Cluj.

Constanța: Candidatul PSD la Primăria Constanța, Decebal Fagadau, susține că este noul primar, însă centralizarea voturilor nu s-a încheiat.

Craiova: Lia Olguța Vasilescu (PSD), acuzată de fapte de corupție, a câștigat un nou mandat de primar al Craiovei cu 66% din voturi. Ea este urmata de Pavel Badea (PNL) - 11%, si Mircea Nastase (ALDE) - 8%.

Focșani: Candidatul PNL la Primăria Focșani, omul de afaceri Ion Ștefan, a obținut 45,6% din voturi, în timp ce candidatul PSD, Cristi Misăilă, a fost votat de 35,4%.

Iași: PSD a câștigat toate primăriile de orașe din județul Iași, dar și primăriile a 57 de comune. Candidații PNL au obținut victorii în 30 de localități. În municipiul Iași, Mihai Chirica a câștigat primăria din partea PSD cu 46,8% din voturi. Pe locul al doilea se situeaza PNL și Marius Bodea cu 23,5%, urmat de independentul Andrei Postolache, cu 13,2%. La Consiliul Județean, PSD a obținut 42% și PNL, 27%.

Oradea: Ilie Bolojan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar cu peste 70% din voturi. PNL ar fi obținut și majoritate în Consiliul Local cu circa 57%.

Sibiu: Astrid Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din Romania - FDGR) rămâne primar după ce a obținut un scor de 57,09%, pe locul doi fiind Ovidiu Sitterli (PSD), cu un scor de 18,86 %, iar pe trei, Razvan Pop (PNL) cu 10,91%. FDGR are 12 consilieri, PSD, 6, iar PNL 5 în Consiliul Local. La nivelul județului, însă, PNL are 28 de primari, PSD, 20, iar ALDE, unul singur.

Suceava: Candidatul PNL Ion Lungu, actualul primar al municipiului Suceava, ar fi câștigat un nou mandat.

Târgu Mureș: Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, urmărit penal de DNA pentru fapte de corupție, a obținut peste 46% din voturi, fiind urmat de independentul Soos Zoltan, care a obținut peste 34% din voturi.

Timișoara: Candidatul PNL Nicolae Robu a obținut 53,17% din voturi, fiind urmat de Florica Bîrsășteanu (PSD) cu 22,47%, independentul Adrian Orza, cu 7,16% și Marius Dugulescu (PMP) - 5,06%. PNL conduce atât la Consiliul Județean, cât și la Consiliul Local.

Vaslui: Primarul municipiului Vaslui și candidatul PSD Vasile Paval a câștigat un nou mandat. El a obținut aproximativ 75% din voturi.

Râmnicu Vâlcea: Mircia Gutău (Partidul Ecologist Român) a câștigat Primăria Râmnicu Vâlcea, cu 45%. Fost membru PDL, Gutău a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție, în 2010. În iunie 2014, Mircia Gutău a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oară într-un proces de corupție, la doi ani și șase luni închisoare cu executare. Magistrații au decis contopirea pedepselor. A fost eliberat condiționat în septembrie 2011, după ce a executat circa un an și opt luni din pedeapsa din trei ani și jumătate. 

12 primării au fost câștigate de candidați cu dosare penale

București, Sectorul 3 - Câștigătorul Robert Negoiță (PSD) este urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Baia Mare - Cătălin Cherecheș a câștigat din închisoare, unde se află în arest preventiv, cu peste 70% din voturile exprimate.

Botoșani - Cătălin Flutur (PNL) câștigă un al treilea mandat la nouă luni după ce procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva sa pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și este anchetat in rem pentru conflict de interese.

Brașov - George Scripcaru (PNL, ex-PDL) a obținut un al patrulea mandat chiar și după ce a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, inclusiv abuz în serviciu și instigare la tentativă de abuz în serviciu.

Craiova - Lia Olguța Vasilescu (PSD) a câștigat un al doilea mandat, deși este urmărită penal pentru luare de mită, spălare de bani și folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Deva - Mircia Muntean (PSRO) a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, iar în prezent este judecat pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Conduce Primăria Deva de 16 ani și a câștigat un nou mandat.

Miercurea Ciuc - Candidatul UDMR Robert Kalman Raduly a fost trimis în judecată, în iunie 2015, în stare de arest la domiciliu într-un dosar legat de aprobarea ilegală a unei autorizații de construcție pe baza unor documentații incomplete. Raduly a fost acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese, dar conduce Primăria din 2004 și o va face în continuare.

Râmnicu Vâlcea - Mircia Gutău a fost condamnat la trei ani și jumătate închisoare cu executare, după ce a fost acuzat de luare de mită. În 2014, acesta a mai primit trei ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, dar a rămas în libertate și acum merge la Primărie.

Sf. Gheorghe - Antal Arpad-Andras (UDMR) a fost acuzat de DNA că ar fi utilizat credite garantate din fonduri publice în alte scopuri decât cele pentru care fusese contractate. Este în funcție din 2008.

Târgu Jiu - Lui Florin Cârciumaru (PSD) ANI i-a depus la DNA o sesizare, fiind suspect de corupție și conflict de interese.

Târgu Mureș - Dorin Florea a câștigat al cincilea mandat de primar, deși a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. În 2016, DNA a anunțat că a început urmărirea penală într-un nou dosar de corupție.

Tulcea - Constantin Hogea este primarul orașului din 2004, iar în 2015 a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru luare de mită și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția.