Guvernul, reunit joi seară în ședință, adoptă o Hotărâre prin care se va stabili ca 6 decembrie să fie data alegerilor parlamentare.

"Adoptăm Hotărârile de Guvern privitoare la alegerile parlamentare. Prima este cea privind data alegerilor parlamentare, iar a doua privind stabilirea calendarului de organizare a alegerilor", a anunțat Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern.

Orban a explicat că Guvernul este obligat de Constituție și de legea alegerilor parlamentare să stabilească data scrutinului. Astfel, decizia se ia cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua alegerilor, a mai explicat premierul.

De asemenea, pe 21 decembrie se încheie mandatul actualului Parlament, iar președintele trebuie să convoace Legislativul nou ales în termen de cel mult 20 de zile de la data alegerilor.

"Coroborând aceste prevederi, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie. Ca atare, proiectul de Hotărâre de Guvern pe care îl va introduce pe ordinea de zi Marcel Vela este primul privitor la stabilirea datei alegerilor", a mai spus Orban.

+++

La finalul lunii iulie, Senatul și Camera Deputaților au adoptat legea depusă de PSD, ALDE și UDMR prin care Parlamentul urmează să stabilească data alegerilor parlamentare, nu Guvernul. 

PNL și USR au votat împotriva legii. Pro România a votat favorabil, dar a cerut amânarea alegerilor locale și parlamentare din cauza creșterii numărului de cazuri noi de coronavirus.

În Comisia juridică, USR a vrut din nou introducerea unui amendament privind organizarea alegerilor pe parcursul a două zile, dar acesta a fost respins.

Inițiatorii au mai spus în proiectul de lege că stabilirea datei alegerilor parlamentare "comportă o marjă largă de apreciere", aceasta fiind lăsată în competența Guvernului.

Pe 17 august, președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

"Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluție legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat și Camera Deputaților va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conținutul normativ, această reglementare încalcă prevederile art. 1 alin. (3) și (5), pe cele ale art. 36, art. 37, art. 61, art. 63 alin. (1), (2) și (4), art. 69 alin. (2), art. 73 alin. (1) și (3) lit. a), precum și pe cele ale art. 147 alin. (4) din Constituție, pentru motivele prezentate în continuare", se arată în sesizare.

În document se mai arată că, "analizând conținutul dispoziției derogatorii, constatăm că aceasta creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare. Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice".