Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut joi seară o conferință de presă alături de reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila. Profesorul a fost desemnat cap de listă pentru alegerile parlamentare din partea PSD București.

"Mulțumesc domnului Rafila că s-a alăturat echipei noastre. Sunt ferm convins că această luptă cu pandemia este una de conjunctură. (...) Oameni precum doctorul Rafila trebuie să se regăsească în viitorul Parlament", a spus Ciolacu.

La rândul său, Rafila a precizat că pasul făcut de el a fost dificil, dar consideră că are destulă experiență pentru a ajuta țara.

"A fost un pas dificil pentru mine, dar am avut o carieră administrativă în spate și am considerat că am destulă experiență pentru a ajuta nu PSD, ci această țară, pentru a avea o legislație în domeniul sănătății, adică accesul universal la servicii de sănătate", a spus Rafila.

Întrebat de ce a refuzat propunerea Pro România de a candida la Primăria Capitalei, dar a acceptat să candideze din partea PSD la alegerile parlamentare, Rafila a spus că pe partea de administrație locală se pricepe foarte puțin și era "impropriu" să renunțe la partea de sănătate.

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că a acceptat propunerea PSD pentru că știe partidul și a fost o propunere fără compromisuri.

"După această discuție sinceră nu am primit o altă propunere și nu cred că apartenența la un partid trebuie să fie considerată o vină. Cred că, dacă suntem serioși, putem face lucruri împreună. Eu mai întâi sunt medic și voi respecta mereu lucrurile care țin de conștiința mea profesională, iar domnul Ciolacu a acceptat asta", a completat Rafila.

El a mai spus că a participat la protestul din Piața Victoriei din 2017 legat de Ordonanța 13, nu și la cel din 10 august 2018.

"Intoleranța poate duce la un atentat la democrație. Și atunci s-au întâmplat anumite lucruri care, din punct de vedere politic, nu erau corecte și care trebuiau îndreptate. Și, până la urmă, protestul într-o piață publică a unui număr mare de oameni arată că societatea nu suportă astfel de derapaje. Și cred că ăsta a fost mesajul și nu cred că este niciun fel de rușine să faci un astfel de gest. Este, dimpotrivă, o apărare a unui drept civic al democrației și lucrul ăsta trebuie în mod foarte clar afirmat și respectat", a declarat Rafila la sediul PSD, întrebat dacă a fost în Piața Victoriei în 2017, dar și pe 10 august 2018.