Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță că PNL a atacat din nou la Curtea Constituțională legea privind dublarea alocațiilor pentru copii.

"Același Guvern incompetent care a făcut din deschiderea școlilor o mare bătaie de joc, se luptă acum pe toate căile să nu dubleze alocațiile copiilor! Azi, peneliștii au contestat din nou la Curtea Constituțională legea votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis. Asta deși CCR le-a mai spus o dată că bat câmpii și că legea votată de PSD este perfect constituțională", a anunțat Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

El îi cere președintelui Klaus Iohannis, așteptat miercuri seara într-o nouă conferință de presă, "să justifice această nouă decizie aberantă a Guvernului său".

Sesizarea pote fi consultată aici.

La finalul lunii august, premierul Orban a declarat că se pregătesc argumentele pentru o sesizare a CCR referitor la proiectul adoptat de Parlament privind respingerea OUG de creștere în etape a alocațiilor.

"Am luat decizia de a le crește etapizat, de a menține sensul legii, de a dubla alocațiile, dar în funcție de revenirea economică. (...) În populismul caracteristic, PSD a continuat să respingă această soluție rațională, dar ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a putea sesiza CCR", a declarat Ludovic Orban.

+++

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a respins Ordonanța de urgență prin care alocațiile copiilor urmau să fie majorate etapizat, începând cu 1 septembrie 2020.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevedea o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a respins OUG a Guvernului prin care se amâna până la 1 august creșterea alocațiilor pentru copii.

Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Când s-a votat în Parlament legea la finalul lunii decembrie 2019, parlamentarii PNL și-au scos cartelele de vot pentru că nu au fost de acord cu proiectul.