Senatul, în calitate de for decizional, a decis miercuri amânarea cu doi ani a legii privind pensionarea anticipată a magistraților.

Amânarea a fost votată în unanimitate.

Astfel, intrarea în vigoare a legii se va face cu 1 ianuarie 2022. Totuși, Guvernul vrea să-și asume răspunderea pentru ca pensionarea anticipată a mgistraților să fie amânată până la 1 ianuarie 2021.

Pensionarea anticipată a magistraților după 20 de ani de activitate este o prevedere introdusă de PSD-ALDE-UDMR în Legea 3030/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

O altă modificare adoptată este amânarea până la 1 ianuarie 2021 a trecerii de la completurile de 2 judecători la cele de 3 judecători.

+++

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat luni, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL, că Guvernul va sesiza Parlamentul că își asumă răspunderea pe trei pachete de legi.

"Am decis în BEX ca marți să sesizăm Parlamentul cu privire la angajarea răspunderii pe trei poriecte de lege. Legile justiției, partea referitoare la prorogarea pensionării magistraților, creșterea numărului judecătorilor în completurile inferioare, de la 2 la 3 și partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii", a anunțat Turcan.

De asemenea, în Comisia de muncă a Camerei Deputaților s-a decis marți amânarea până în luna februarie 2020 a raportului privind legea de abrogare a pensiilor speciale.