Președintele Klaus Iohannis a aprobat propunerile pentru posturile de ambasadori în 19 țări, printre care Marea Britanie, Olanda, R. Moldova, Italia, Spania, Ucraina, Bulgaria, Portugalia și Croația.

Lista ambasadorilor propuși:

Marea Britanie - Dan Mihalache: este șeful Cancelariei Prezidentiale. A fost membru al PSD, iar în 2009 a trecut la PNL. Între mai 2012 și noiembrie 2012, a fost Secretar General al Guvernului. În ultimul timp a fost criticat pentru faptul că a participat la două evenimente din Germania și SUA alături de jurnalistul Antenei 3 Mihai Gâdea. Pe rețelele de socializare, mai mulți români din Marea Britanie au criticat sau ironizat această propunere.

R. Moldova - Daniel Ioniță: Este secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE, din 29 decembrie 2014. Diplomat de carieră, a mai fost ambasador în Norvegia. A făcut parte din delegația oficială care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă.

Ungaria - Marius Gabriel Lazurca: A studia în Franța, la Ecole Normale Superieure și Universitatea Paris IV-Sorbona. Și-a început cariera diplomatică în 2006, când a fost ambasador pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta. Din martie 2010 până anul acesta a fost ambasador în Republica Moldova.

Olanda - Brândușa Ioana Predescu: Este diplomat de carieră, activând în cadrul MAE din 1993. A deținut diverse posturi la Ambasadele de la Viena și Berlin și a fost Consul general la Munchen. Între ianuarie 2001- august 2001 a fost președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție. A fost purtător de cuvânt în timpul mandatului lui Titus Corlățean și demisă în urma unui incident cu o broșură realizată de Agerpres în care apărea harta Franței în loc de cea a Germaniei. 

Bulgaria - Ion Gâlea: Este angajat al Ministerului de Externe și cadru didactic la Universitatea București, Facultatea de Drept. A reprezentat România în cadrul negocierii și redactării Tratatului privind instituirea unei Constituții pentru Europa. Ca director general al Departamentului Afaceri Juridice a coordonat activitățile din domeniul dreptului internațional și dreptului Uniunii Europene în cadrul MAE.

Croația - Constantin Mihail Grigorie: În 2015, Iohannis a aprobat propunerea privind numirea lui Constantin Mihail Grigorie în funcția de ambasador în Cehia. Ulterior, propunerea a fost retrasă după ce Grigorie a apărut într-o reclamă la un aparat medical. MAE a precizat că e inacceptabilă folosirea numelui instituției în cadrul unui demers personal și a anunțat că face verificări. Constantin Mihail Grigorie a fost, între 1995-1999, ambasador în Italia, apoi în Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) și Rusia (2008-2013).

Spania - Gabriela Dancău: A deținut funcția de director al Direcției Relații Consulare din MAE, unde își desfășoară activitatea din 2000. Are un master în relații internaționale aprofundate la Centre d'Etudes Diplomatiques et Strategiques-Paris. În 2011 a fost numită Consul general la Lyon, Franța.

Italia - George Gabriel Bologan: Din 2012 este Consul general la Milano. Absolvent de filosofie și teologie, a fost jurnalist acreditat pe lângă Sfântul Scaun. A intrat în MAE în 2003 și a mai activat în cadrul Ambasadei României de la Roma, ocupându-se de comunitatea românească din Italia. 

Danemarca - Mihai Alexandru Grădinar: În 2014, Evenimentul Zilei scria că patru din cei 19 angajați ai Ambasadei României la Viena au o puternică susținere politică. Printre ei și Grădinar, fiul fostului trezorier al PSD Sibiu, dar și soția sa. Cei doi sunt angajați ai MAE.

Pe listă se mai află Carmen Liliana Burlacu (Cehia) și Anton Niculescu – Slovenia, foști secretari de stat în MAE, Ioana Bivolaru – Portugalia, Ion Vîlcu – Mexic, Răzvan Rotundu – Finlanda, Daniela Mihaela Cămărășan – Estonia, Dana Manuela Constantinescu - Bosnia și Herțegovina, Cristian-Leon Țurcanu – Ucraina, Daniela Brândușa Băzăvan – Maroc și Radu Octavian Dobre - India, Maldive, Sri Lanka, Nepal și Bangladesh.