Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la MAE ungar, după ce premierul Mihai Tudose a făcut o serie de declarații pe un ton nepotrivit. MAE român susține că declarațiile lui Tudose se referă la autorități și nu au valențe etnice.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe precizează că declarațiile făcute de prim-ministrul României atrag atenția asupra responsabilității pe care o au autoritățile centrale și locale din țara noastră pentru asigurarea respectării legii, "fără a avea valențe etnice, anti-maghiare și punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituționale și de drept din România, stat unitar, suveran și indivizibil".

MAE susține că dezbaterea în spațiul public pe acest subiect survine în contextul în care inițiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluției comune a organizațiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.  

 

"Aceste demersuri, pe o temă care ține strict de ordinea constituțională a României și asupra căreia s-au pronunțat anterior atât factorii politici cât și instanța constituțională din România, nu contribuie la menținerea unui spirit de conviețuire interetnică armonioasă și nici la progresul în relația bilaterală. Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanțiale adoptate de-a lungul timpului de autoritățile române în beneficiul persoanelor aparținând minorității maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România și-l menține și pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale",

 

atrage atenția MAE, subliniind că dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România își propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri "într-un spirit de unitate, toleranță și respect reciproc între toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora".

Totodată, Ministerul de Externe își exprimă încrederea că relațiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentați de Tratatul politic de bază și Declarația privind cooperarea și parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI și se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.

Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri seara, la Realitatea TV, despre rezoluția privind autonomia Ținutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formațiuni politice maghiare (UDMR, PPMT și PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

În cursul discuțiilor de vineri dimineață, ambasadorul Marius Lazurca a încercat să dea explicații lingvistice referitoare la această declarație, însă nu au fost acceptate de autoritățile maghiare, relatează Balazs Barabas, jurnalist Digi24.

MAE de la Budapesta așteaptă explicații și scuze din partea Guvernului României.

Întrebat de jurnalistul Digi24 dacă Guvernul maghiar susține autonomia clamată de această minoritate, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a răspuns că trebuie discutat despre această chestiune, iar discuțiile nu fac posibile formulări de genul spânzurărilor și a altor amenințări.

Scuze așteaptă și președintele UDMR, Kelemen Hunor, care consideră ”absolut inacceptabile" declarațiile șefului Guvernului.

"Nu mă așteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declarații de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a șocat această declarație. În UE nu poți să propui fără consecințe politice reintroducerea pedepsei capitale și după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu ești de acord cu ideile comunității respective și se vor flutura, că vor fi spânzurați, că vor fi omorâți. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declarație nu poate să rămână fără consecințe. În primul rând, eu aștept scuze de la premierul Tudose și retragerea acestor cuvinte (...). În UE nu cred că poate să rămână în funcție pe termen lung, poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmații și care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alții”, a declarat Kelemen Hunor, la RFI.