UPDATE: Deși, prin buget, Ministerul Apărării Naționale primește doar 1,35% din PIB, ministerul spune că în totalul pentru armată trebuie incluse și creditele de angajament (încă 0,9% din PIB) ce pot fi folosite pentru achiziții de tehnică militară.

UPDATE: Ministerul Apărării precizează că bugetul ministerului se încadrează în prevederile Acordului politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare, reprezentând 2,18% din PIB. Reprezentanții MApN precizează că ministerul are alocate de la bugetul de stat 11,02 miliarde de lei (1,35% din PIB), la care se adaugă credite de angajament în valoare de 7,63 miliarde de lei. 

Potrivit ministerului, la bugetul apărării trebuie incluse și creditele de angajament, care reprezintă 0,93% din PIB, care vor permite demararea achizițiilor din programele majore de înzestrare a Armatei.

„Suma alocată constituie premiza dotării forțelor armate cu echipamente de luptă moderne și interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite și a angajamentelor asumate față de NATO, UE și partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificării apărării și a programului de guvernare”, spune MApN.

++++++

România s-a angajat, ca membru al NATO, să aloce an de an 2% din PIB pentru armată, însă nu a respectat aceste cerință, alocând cu greu în anii precedenți sumele necesare pentru programele de înzestrare a forțelor armate.

Președintele SUA Donald Trump a remarcat de mai multe ori că Alianța Nord-Atlantică depinde prea mult de Statele Unite, pentru că multe state membre nu-și achită obligațiile. „Noi trebuie să protejăm aceste țări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui (…) Nu există decât cinci țări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult”, a spus Trump într-un interviu cu presa europeană cu câteva zile înainte de învestirea sa ca șef de stat.

PSD a promis în campanie, dar și după câștigarea alegerilor, că va aloca 2% din PIB pentru armată pentru a se respecta astfel obligația față de NATO. De altfel, chiar și comunicatul de luni al Ministerului Finanțelor menționează clar acest lucru: „În 2017, Ministerul Apărării Naționale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB”.

Cifrele din proiectul de buget arată altfel. Schița de buget a Ministerului Apărării Naționale include cheltuieli chiar mai mici decât anul trecut, de 11,02 miliarde de lei, sau 1,35% din PIB. Potrivit execuției preliminate a bugetului din 2016, MApN a beneficiat de 12,27 miliarde de lei anul trecut, cu circa 2,2% mai mult decât planul pe acest an.

Din bugetul total al instituției, 96,36% reprezintă fonduri de la stat, adică 10,62 miliarde de lei, iar 3,64% - venituri proprii.

Estimările pentru anii următori indică o creștere ușoară a alocării pentru Ministerul Apărării în 2018 la 12,97 miliarde de lei, urmată de un salt la 18,54 miliarde de lei în 2019 și 20,32 miliarde de lei în 2020.

În proiectul de lege, există totuși o precizare: „Se autorizează Ministerul Apărării Naționale, în
anul 2017, se efectueze angajamente legale, suplimentar față de creditele bugetare aprobate, în limita sumei de 7.623.000 mii lei, în vederea derulării programelor de achiziții de echipamente și alte investiții publice”.