Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege prin care schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos va primi aproape un milion de euro de la bugetul de stat.

Au votat în favoarea proiectului 258 de deputați, 31 au votat "împotrivă" și 19 s-au abținut.

Astfel, proiectul de lege vizează aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.113/2020 pentru modificarea Legii nr.114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, Grecia.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea art. 2 din Legea nr. 114/2007, în sensul acordării unui sprijin financiar în suma de 960.000 euro (echivalentul în lei) schitului românesc "Prodromu" de la muntele Athos, Grecia. Suma se acordă prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că, "având în vedere istoria acestui loc și importanța acestuia pentru poporul român, este necesar ca statul român să acorde un sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea și întreținerea complexului de clădiri și a operelor teologice, culturale, istorice și artistice ce compun Schitul Prodromu, dar și pentru dezvoltarea relației spiritual-culturale și sociale a pelerinilor cu acesta".

Inițiatorii mai argumentează că "statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreținerea Catedralei Notre Dame, iar în urma incendiului din 15 aprilie 2019, în doar două zile, s-au strâns din donații 800.000.000 euro pentru restaurarea catedralei și a operelor de artă afectate", se arată în expunerea de motive a legii, inițiată de reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare, cu excepția USR, și de parlamentari neafiliați.

Primul proiect de lege pentru acordarea de sprijin financiar schitului a fost adoptat în 2007 de Parlament, la propunerea unor liberali, iar Guvernul a trebuit să acorde anual așezământului 250.000 de euro. Suma a fost majorată la 960.000 de euro începând cu 2020.