Miercuri are loc cea de-a doua zi de audieri în Parlament, din cea de-a treia rundă de Guverne desemnate.

UPDATE

Joi au loc ultimele audieri, urmând ca ulterior Birourile permanente reunite să stabilească data la care plenul reunit al Parlamentului va acorda votul de învestire pentru Guvernul Cîțu. 

+++

Violeta Alexandru, propusă la muncă, nu a convins nici ea membrii comisiilor reunite să-i acorde un aviz pozitiv.

Ca și la precendetele audieri, discuția a degenerat, unii membri ai comisiilor, în fruntea cu social-democratul Adrian Solomon, având un comportament greu de descris.

*** 

Ionuț Stroe, propus la tineret și sport, a obținut un aviz favorabil, cu 22 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" și o abținere.

***

Monica Anisie a primit aviz negativ.

***

La ora 15:00 a început audierea ministrului propus pentru muncă, Violeta Alexandru.


Monica Anisie, propusă la educație, este audiată acum în Comisiile de specialitate.

Ea le-a spus parlamentarilor că a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației proiectul de HG care prevede cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și universitar: "Pentru acest an, MEC și-a propus o creștere semnificativă a numărului de locuri pentru învățământul profesional și profesional dual, ca măsură de susținere și dezvoltare a acestui tip de învățământ. Suntem în plină campanie de conștientizare a acestui tip de învățământ profesional și profesional dual".

Referitor la tezele de doctorat, Anisie a anunțat că astăzi a început procedura de transparentizare a tezelor de doctorat. 

 

+++

Și ministrul propus al sănătății, Victor Costache, a fost avizat negativ.

***

Victor Costache a declarat că nu a văzut imaginile cu Sorina Pintea, dar a aflat despre ele de la jurnaliști: "Am să discut cu ministrul de interne. Nu putem încătușa persoane bolnave, care nu prezintă risc. Trebuie adaptate procedurile. Nu sunt un expert în domeniu".

 

Ministrul propus la transporturi Lucian Bode a primit aviz pozitiv.

 

Referitor la TAROM, Bode a precizat că nu se pune problema lichidării companiei: "Dacă nu se aprobă restructurarea, atunci sigur că suntem obligați să restituim banii respectivi. Îi primim din Trezorerie, dar nu se pune problema lichidării companiei".

Pe 24 februarie, Comisia Europeană a aprobat planul României de a acorda un împrumut temporar în valoare de aproximativ 36,7 milioane de euro (aproximativ 176 de milioane de lei) companiei aeriene de stat TAROM. 

***

Despre vaccinarea împotriva HPV, ministrul propus a precizat că anul acesta campania a fost un succes.

"În momentul de față se vor suplimenta dozele pentru a se extinde această practică și la nivel național. A fost un început cu dreptul și cu siguranță va fi continuat", a explicat Victor Costache.

Legat de criza migranților din Turcia, Costache a anunțat că se lucrează pe mai multe scenarii și se propune cumpărarea de unități modulare, dacă această criză va afecta România. 

Întrebat ce a făcut pentru combaterea coronavirusului, acesta a răspuns: "La nivelul Chinei s-a reușit o stagnare a epidemiei cu COVID-19. (...) Pentru a accelera acest proces am obținut o linie de finanțare pentru UNIFARM și săptămâna viitoare vom avea 25 de tone de dezinfectanți, 300 de mii de mănuși sterile, trei milioane de măști și 300 de mii de costume de protecție".

A început audierea lui Victor Costache.


"O liniște nefirească se așterne peste negocierile premierului desemnat cu partidele politice. M-aș fi așteptat să aflam, de la cel care oficial ne cere votul, care este stadiul lor și câte voturi îi mai lipsesc până când se poate prezenta, cu șanse, în fața Parlamentului României. În loc de asta, văd că asistăm la un simulacru de negocieri din care nimeni nu înțelege ce negociază premierul desemnat, să-și treacă guvernul sau să-l trântească. Consider această scenetă prost scrisă ca fiind o nouă încercare de fentare a românilor și a deciziei Curții Constituționale", a scris pe Facebook liderul ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu.


Bogdan Gheorghiu a obținut aviz negativ.

***

Primul care intră din nou la audieri miercuri este ministrul desemnat al culturii, Bogdan Gheorghiu, la ora 10:00, urmat ministrul desemnat al transporturilor, Lucian Bode, la ora 11:00.

La ora 12:00, ministrul propus la sănătate, Victor Costache, va răspunde și el întrebărilor Comisiilor de specialitate.

Ministrul propus la tineret și sport, Ionuț Stroe, va fi și el audiat din nou, de la ora 13:00, iar de la ora 14:00 este așteptată Monica Anisie în Comisiile reunite de educație.

Ultima audiată miercuri va fi ministrul propus la muncă, Violeta Alexandru - 15:00.

În prima zi a audierilor, trei miniștri au primit aviz pozitiv, iar trei - aviz negativ.

Audieri de primăvară: Ziua 1

Mai mult pe EurActiv »