Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului să elimine prevederea care face posibilă trecerea la școala online de la o incidență cumulată a cazurilor COVID și să nu exercite presiuni asupra elevilor și profesorilor pentru a se vaccina.

„După experiența nefastă din anul școlar precedent, considerăm că închiderea școlilor este o măsură absolut excesivă în raport cu pericolul pe care se presupune că îl preîntâmpină. Ea se răsfrânge negativ asupra procesului de învățământ, conduce la o scădere a abilităților cognitive și a nivelului școlar și împiedică realizarea cerințelor de calitate și eficiență pe care Legea Educației Naționale le solicită imperativ. Mai mult, prin lipsirea de socializarea și relaționarea care constituie elemente însoțitoare ale procesului de educație, are un impact negativ asupra stării de sănătate psihologică a beneficiarilor primari ai procesului educațional – elevii”, a declarat copreședintele AUR, Claudiu Târziu, citat într-un comunicat de presă.

La rândul, său, copreședintele George Simion susține că eficiența și calitatea actului educațional au scăzut dramatic anul trecut și însuși ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut că școala online a fost un dezastru.

"De asemenea, pe linie sanitară, nu a existat niciun beneficiu în urma închiderii școlilor, întrucât nu s-a constatat că școlile ar fi avut o influență majoră în creșterea ratei de incidență COVID. În mod special, au fost afectați de închiderea fizică a școlilor copiii cu cerințe educaționale speciale și copiii din mediile defavorizate, fiind adâncită starea de marginalizare a acestora”, a subliniat Simion.

AUR avertizează Guvernul Cîțu să nu încerce să constrângă elevii și profesorii să se vaccineze, deoarece vaccinarea este voluntară, iar "sănătatea nu poate fi conceptualizată și administrată decât cu condiția respectării drepturilor fundamentale ale titularilor, în special, dreptul adulților la autonomie și cel al părinților de a reprezenta interesele superioare ale copiilor lor".