Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va depune în această săptămână, în Parlament, două inițiative legislative care vizează renunțarea la finanțarea partidelor politice de la bugetul de stat și dreptul la vot pentru toți românii din diaspora.

Copreședintele AUR George Simion a precizat, într-o conferință de presă, că, pentru început, propunerea AUR este de a se tăia 90% din alocațiile pentru partidele politice prevăzute în bugetul de stat pe acest an, potrivit Agerpres.

"Propunem, în primă instanță, tăierea cu 90% pentru anul 2021, în actuala formă de buget, pentru partidele politice. Altfel, nu vom fi de acord cu tăierea gratuității pentru CFR pentru studenți. Este absolut anormal să iei sute de milioane de lei pentru partidele politice și să ataci și studenții, dar să ataci și o companie care se menținea, cât de cât, pe linia de plutire datorită acestui sprijin, CFR-ul. Să lovești în CFR și să lovești și în industria HORECA prin tăierea tichetelor de vacanță", a explicat Simion.

El a susținut că tăierea finanțării partidelor este posibilă, menționând că AUR a folosit în campania electorală de anul trecut 200.000 de euro, care au provenit din cotizații și donații.

"Noi am avut 200.000 de euro folosiți în campanie, nu două milioane de euro și nici 20 de milioane de euro. E o risipă totală a banului public. Din cotizații și din donații, pentru că, altfel, acești bani sunt folosiți pentru clientela politică", a afirmat liderul AUR.

Referitor la cea de-a doua inițiativă legislativă, George Simion a spus că românii din străinătate trebuie să poată vota pe baza unui document de identitate emis de România.

"Drept de vot pentru toți românii din diaspora, să poată vota orice român, în afara hotarelor țării, pe baza unui document de identitate din România. Știm că la alegerile din 6 decembrie au fost mari probleme pentru circa 100.000 de români care nu au putut vota pentru că li se cerea un document al respectivei țări. Lucrul ăsta nu este normal, s-a încălcat dreptul de vot pentru peste 100.000 de români. Vom depune aceste inițiative legislative în această săptămână", a încheiat Simion.