Copreședintele USR PLUS Dan Barna a avut un mesaj dur la adresa celor care nu sunt de acord cu orele de educație sexuală în școli și a afirmat că este important viitorul copiilor, nu "himerele medievale ale părinților".

"Un alt subiect care este foarte bine că este în dezbatere parlamentară este legea pentru educația pentru sănătate, așa-numita lege pentru educație sexuală, iar aici poziția USR PLUS este foarte clară: e de neacceptat ca tocmai acei copii care sunt cei mai vulnerabili să nu poată participa la ore pentru că părinții lor nu sunt conecați la agenda publică, ca să fiu elegant. Nu au șansa să participe la aceste ore așa cum este legea acum", a declarat Dan Barna după ședința Biroului Național USR PLUS.

Barna a mai spus că în forma actuală pot participa la ore doar copiii cu părinți responsabili, iar restul sunt condamnați să facă lecția de educație sexuală "în spatele școlii sau în toaletă".

"Trebuie să ne gândim la copii, nu la himerele medievale ale părinților. Copiii sunt viitorul acestei țări, iar cei care trăiesc încă în Evul Mediu pot să își asume lucrul ăsta", a adăugat Barna, care a caracterizat legea în forma inițială ca fiind una "medievală".

El a declarat că de la PSD nu se așteaptă la altceva, dar sunt și liberali care susțin această formă a legii și "pare că suntem iresponsabili".

+++

În iunie 2020, șapte parlamentari PNL și PSD au introdus într-un proiect de modificare a Legii 319/2019 un amendament care a înlocuit „educația sexuală” cu „educația sanitară” și care a condiționat participarea elevilor la ore de acordul părinților.

În noiembrie 2020, Klaus Iohannis a trimis legea înapoi Parlamentului pentru reexaminare.

Săptămâna trecută, în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, parlamentarii USR PLUS au depus patru amendamente care să corecteze legea, oferind și garanțiile necesare pentru eliminarea unor temeri ale altor parlamentari, dar toate amendamentele au fost respinse.

Amendamentele USR PLUS vizau de la eliminarea articolului de lege care schimbă sintagma „educație sexuală” în „educație sanitară” și care condiționează participarea la aceste ore de acordul părinților, la introducerea orelor de educație sexuală din clasa a V-a, predarea orelor de către cadre medicale și posibilitatea ca părinții să-și retragă copiii de la aceste ore. 

Raportul privind reexaminarea legii va fi dezbătut luni în plenul Senatului.