Premierul bulgar a declarat joi că țara sa a progresat mai mult decât România în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor din MCV. Toader anunță că va prezenta "o dinamică" a rapoartelor MCV.

"Ne vom îndeplini angajamentele. Puteți vedea că suntem din nou în fața României, la fel ca în 2012. Sunt convins că, până la sfârșitul anului 2018, vom îndeplini toate obiectivele cerute de către Comisia Europeană. Sunt optimist. La Bruxelles, ei sunt convinși că tot ce trebuie să facem va fi realizat. Mai multe obiective vor fi îndeplinite în Parlament până la sfârșitul anului 2017. În parametrii tehnici, se precizează în mod clar ce trebuie făcut, dar nu există recomandări noi", a declarat Boiko Borisov, potrivit Novinite, preluată de Mediafax.

Premierul bulgar a mai precizat că a discutat cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre raportul MCV, iar oficialul european a dat asigurări că Bulgaria a înregistrat progrese semnificative începând din luna mai.

La rândul său, președintele bulgar, Rumen Radev, a declarat că ceea ce contează pentru bulgari este faptul că ei pot vedea singuri că avem un sistem judiciar funcțional și că luptăm contra criminalității organizate și corupției, transmite BTA, preluată de Agerpres.

Radev a adăugat că succesul real va veni atunci când politicienii bulgari vor începe să se raporteze la poporul bulgar și nu la Bruxelles.

Partidele aflate la guvernare la Sofia și reprezentanții sistemului judiciar estimează că raportul publicat miercuri este cel mai bun din 2007 până în prezent, în timp ce formațiunile de opoziție susțin că raportul critică dur Bulgaria pentru că nu a reușit să facă progrese în legătură cu niciuna dintre recomandările cuprinse în raportul din ianuarie 2017.

Gabor (Asociația Procurorilor): Un raport obiectiv, care consemnează o serie de regrese

Și în România raportul a avut interpretări diferite. Cel mai optimist a fost Tudorel Toader care a declarat miercuri că raportul MCV e pozitiv. Joi, el le-a spus jurnaliștilor că va arăta "o dinamică a rapoartelor MCV".

"Să vedeți cum de la trei recomandări s-a ajuns la 12, să vedeți când s-a multiplicat numărul de recomandări și de ce anume, să vedeți care este stadiul de îndeplinire și atunci trageți concluziile", a declarat Toader.

Pe de altă parte, ca și alți reprezentanți ai sistemului judiciar, președintele Asociației Procurorilor din România, Bogdan Gabor, a afirmat că raportul MCV este unul obiectiv, dar care consemnează o serie de regrese, cele mai mari amenințări consemnate în acest document, consideră el, fiind atacurile la adresa independenței justiției.