Laura Codruta Kövesi a investigat politicieni români de top, iar acum ar putea deveni procuror-șef european. Bucureștiul a intrat în panică.

La o lună de la preluarea Președinției Consiliului UE, a apărut și scandalul. Exact acolo unde era de așteptat să apară, întrucât e vorba de corupție și mită, notează publicația germană Tagesspiegel, subliniind că Laura-Codruța Kovesi e favorită pentru conducerea Parchetului European, o instituție care urmează să funcționeze începând cu 2020.

"Un candidat cu mai multă experiență cu greu ar putea fi găsit. În țara ei, unde corupția și mita sunt mult mai răspândite decât în alte state membre UE, femeia în vârstă de 45 de ani a fost timp de mai mulți ani procuror general și șef al DNA. Dar, săptămâna trecută, când UE a anunțat oficial Guvernul de la București că Laura-Codruța Kövesi are cele mai mari șanse pentru a deveni procuror-șef european, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a intrat rapid în panică. El va face tot ce-i stă în putință, a explicat el furios, să o împiedice pe Kövesi” să ajungă la conducerea Parchetului European, scrie cotidianul german.

Pentru Tagesspiegel, reacția ministrului Justiției nu e surprinzătoare, în condițiile în care el e cel care a decis demiterea lui Kovesi în vara anului trecut.

Kovesi a fost "un obstacol în calea celui mai important proiect al Guvernului social-democrat de la București: reforma justiției”, care să ducă la dezincriminarea corupției.  

Publicația citată consemnează și intenția lui Tudorel Toader de a-I convinge pe colegii din Consiliul JAI că Laura-Codruța Kovesi nu e potrivită pentru a conduce Parchetul European.

Tageblatt.lu notează că Bucureștiul nu poate împiedica alegerea lui Kovesi. Mai mult, o opoziție deschisă i-ar putea fi de ajutor, dată fiind imaginea negativă a Guvernului de la București în privința respectării statului de drept. Publicația mai scrie că autoritățile române încearcă să o discrediteze pe Kovesi prin atacuri indirecte, cu ajutorul presei proguvernamentale.