Premierul Sorin Grindeanu a reușit să-l demită pe Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului (SGG), și l-a înlocuit cu Victor Ponta. Mihai Fifor anunță că PSD a decis ca moțiunea de cenzură să fie citită duminică în plenul Parlamentului.

UPDATE

Declarații Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD: 

 

  • duminică, de la 16:30, se va citi moțiunea de cenzură în Parlament.
  • nu putem să asistăm impasibili la ceea ce se întâmplă, trebuie să repunem în ordinea normală ce se întâmplă astăzi.
  • conducerea partidului discută cu UDMR pentru susținerea moțiunii.
  • e ilegal și neconstituțional ce fac cei doi foști membri PSD. 

+++

PSD: Sorin Grindeanu și Victor Ponta nu reprezintă partidul în tentativa de preluare ”prin forță” a puterii executive a statului.

"PSD condamnă categoric tentativa ilegală și neconstituțională a celor doi foști membri ai partidului, Sorin Grindeanu și Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului roman. În toate aceste acțiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat și nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice și constituționale", se arată într-un comunicat de presă al PSD.

+++

Sorin Grindeanu i-a eliberat din funcții pe secretarii de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu și Tudor Vesa, dar si pe secretarii de stat Adrian Marius Dobre, din cadrul Ministerului Muncii, și Adrian Ionuț Gâdea, de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Totodată, el a demis-o din funcția de secretar general adjunct al Guvernului, pe Andreea Lambru, ea fiind acuzată, potrivit unui comunicat al Executivului, că a blocat, alături de Mihai Busuioc, deciziile prim-ministrului, relatează News.ro.

+++

Ministrul demisionar de Interne, Carmen Dan, a declarat vineri seara, la Antena 3, că "ne confruntăm cu o veritabilă încercare de lovitură de stat" și l-a acuzat pe premierul Sorin Grindeanu că gândește cu "creierul" lui Victor Ponta, notează HotNews.ro.

"(Mihai Busuioc  - n.r.) lipsea de jumătate de oră, pentru că avea un puseu de tensiune", a mai spus Carmen Dan, explicând de ce fostul secretar general nu a fost la Guvern vineri. 

La Antenta 3 a intervenit telefonic și celălalt ministru pentru care s-a trimis demisia la Palatul Cotroceni, Sevil Shhaideh, care a spus că se aștepta ca Sorin Grindeanu să preia interimatul la Ministerul Dezvoltării, dar acesta, "ca de obicei", a preferat să fugă "de muncă și de răspundere".

Sevil Shhaideh, unul dintre cei mai fideli aliați ai lui Dragnea, l-a mai acuzat pe Grindeanu că are "complexe" din cauza că nu a fost prima opțiune pentru postul de prim-ministru. (Detalii, aici)

+++

Cine va face parte dintr-un guvern devenit ilegitim prin retragerea sprijinului politic va fi exclus din PSD, decizia Comitetului Executiv fiind foarte clară, indubitabilă, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al social-democraților, Adrian Dobre, referindu-se la numirea lui Victor Ponta în funcția de secretar general al Guvernului.

+++

Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat vineri seara, la Antena 3, că va ataca în contencios administrativ decizia de schimbare a secretarului general al Guvernului, Mihai Busuioc, pe care o consideră nelegală.

+++

La scurt timp după ce s-a publicat în Monitorul Oficial numirea sa în funcța de secretar general al Guvernului, Victor Ponta a ținut o conferință de presă, în cadrul căreia a susținut că premierul Sorin Grindeanu a fost supus în ultimele zile unui "test mafiot aproape, cu amenințări personale" la adresa sa, pe care a reușit să-l treacă, iar acesta a fost motivul determinant pentru care el a acceptat funcția, scrie Agerpres.

 

"Mă consider onorat să lucrez cu domnul Grindeanu, așa cum și domnia sa a lucrat cu mine, atâta timp cât lucrăm pentru binele public. Și sunt cu atât mai mulțumit că lucrez cu domnia sa, cu cât, în ultimele trei zile, a trecut un test pe care eu, care fac politică de destul timp, nu l-am mai văzut. E un test mafiot aproape, și anume, amenințări personale, așa-zise dezvăluiri personale sau tentative de mituire cu funcții bănoase, în care, sincer, domnul Grindeanu nu avea de ce să meargă, pentru că nu are pregătirea necesară. Faptul că a trecut acest test, pentru mine, ca cetățean al României, a fost motivul determinant pentru care am acceptat această funcție”.

Ponta a declarat că el și premierul Sorin Grindeanu vor discuta cu parlamentarii PSD pentru a le transmite să nu voteze moțiunea de cenzură inițiată de social-democrați. 

Fostul premier i-a avertizat pe miniștrii care și-au depus demisia că trebuie să vină la serviciu până la publicarea decretului de schimbare din funcție în Monitorul Oficial, riscând în caz contrar să răspundă "civil și penal și contravențional".

+++

Premierul Sorin Grindeanu a transmis vineri la Administrația Prezidențială demisiile lui Carmen Dan și Sevil Shhaideh - două apropiate ale lui Liviu Dragnea - din Guvern.

De asemenea, premierul propune numirea, ca interimar, a lui Augustin Jianu în funcția de vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul a trimis către Administrația Prezidențială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne și de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

De asemenea, au fost trimise și propunerile de numire, ca interimari, a lui Augustin Jianu în funcția de vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, și a lui Sorin Grindeanu în funcția de ministru al Afacerilor Interne, anunță Biroul de presă al Guvernului.

++++

Premierul Sorin Grindeanu urmează să trimită la Palatul Cotroceni demisiile celor mai fideli miniștri ai lui Liviu Dragnea - Sevil Shhaideh, Lia Olguța Vasilescu și Carmen Dan, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice.

Între timp, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, vicepremierul Sevil Shhaideh, a semnat un ordin de ministru prin care atribuțiile de ministru delegat pentru Fondurilor Europene vor fi exercitate de către secretarul de stat Luminița Zezeanu, scrie News.ro.

Ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, este o apropiată a lui Victor Ponta.

***

Vineri după-amiază a fost publicată în Monitorul Oficial decizia de numire a lui Victor Ponta în funcția de secretar general al Guvernului.

Pentru a nu fi în stare de incompatibilitate, fostul premier trebuie să decidă în următoarele zile dacă renunță la funcția de deputat.

Totodată, în Monitorul Oficial a fost publicată și decizia de eliberare din funcția de secretar general a lui Mihai Busuioc. Decizia este semnată de premierul Sorin Grindeanu și contrasemnată, în locul secretarului general, de către Alexandru Mihai Ghigiu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

***

În urmă cu 24 de ore, sursele politice anunțau că fostul premier Victor Ponta ar putea fi numit noul Secretar General al Guvernului, după ce premierul Sorin Grindeanu i-ar fi cerut demisia actualului SGG, Mihai Busuioc, un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Până seara, însă, când prim-ministrul Grindeanu a ieșit la declarații, nimic din ce era prevestit nu se întâmplase, iar șeful Executivului a refuzat să clarifice situația, spunându-le jurnaliștilor care îl întrebau dacă este adevărat că Mihai Busuioc refuză să plece, să urmărească Monitorul Oficial.

La mai mult de 24 de ore, Monitorul Oficial nu a publicat nimic, iar asta din cauza faptului că, potrivit mai multor surse HotNews.ro, Mihai Busuioc a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care se dispune eliberarea sa din funcție, iar, în absența semnăturii sale, și cei de la Monitorul Oficial au refuzat, la rândul lor, să publice actul de eliberare din funcție.

Mai mult, șefa Monitorului Oficial, Adriana Costescu, ar fi invocat Articolul 3 din Legea de funcționare a Regiei Atuonome, care prevede că Monitorul Oficial "funcționează sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului", potrivit surselor HotNews.ro.
 
Mai exact, premierul Grindeanu nu poate trimite direct ordinul spre publicare în Monitorul Oficial, ci doar prin intermediul Secretarului General al Guvernului. Astfel, dacă acesta refuză să contrasemneze, ordinul nu poate pleca la Monitorul Oficial, iar nici un act nu poate intra în vigoare câtă vreme nu este publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, pe lângă legea de funcționare a Monitorului Oficial, oamenii lui Dragnea ar mai fi invocat în legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea guvernului și HG 561/ 2009 (regulamentul privind procedurile guvernului pentru elaborarea, avizarea, prezentarea  proiectelor de acte normative în vederea adoptării), mai scrie HotNews.ro.

Busuioc îi protejează și pe miniștrii favoriți ai lui Dragnea

Mihai Busuioc le-ar fi dat asigurări și miniștrilor apropiați de Liviu Dragnea, precum Carmen Dan - care, vineri, a ieșit la declarații, acuzându-l pe premier de o colaborarea defectuoasă și spunând că "domnul Grindeanu în acest moment e singur, un premier al nimănui, legat cu lanțuri de scaunul de prim-ministru", că nu vor fi schimbați din funcție pentru că nu va contrasemna ordinele de demitere, potrivit acelorași surse.

De altfel, cu toate că aproape toți miniștrii și-au depus și înregistrat demisiile la SGG, după cum a confirmt joi dimineața Carmen Dan, toți au venit la muncă, atât joi, cât și vineri - în ciuda faptului că membrii PSD, printre care și Gabriela Firea sau Mihai Fifor afirmă că premierul este singur în Palatul Victoria -, iar absolut niciuna dintre cele 25 de demisii depuse (înafara celor ale lui Sorin Grindeanu și Augustin Jianu care nu și le-au depus) nu a fost publicată până acum în Monitorul Oficial.

Potrivit surselor News.ro, Mihai Busuioc, refuză să semneze orice document venit de la premierul Sorin Grindeanu, nu doar revocarea sa din funcția de secretar general.

În plus, pe lângă legea de funcționare a Monitorului Oficial, oamenii lui Dragnea ar mai fi invocat în legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea guvernului și HG 561/ 2009 (regulamentul privind procedurile guvernului pentru elaborarea, avizarea, prezentarea proiectelor de acte normative în vederea adoptării). 

În consecinta, Victor Ponta nu-i poate lua, deocamdată, postul lui Busuioc, dar potrivit surselor menționate mai sus, fostul și actualul premier caută împreună soluții pentru revocarea apropiatului lui Dragnea din funcție.

Ironia este că tocmai fostul premier a trecut, acum cinci ani, în iunie 2012, printr-o Ordonanță de Urgență, Ministerul Oficial în subordinea Guvernului și, implicit, a SGG-ului din subordinea Camerei Deputaților, invocând "că la nivelul Regiei Autonome Monitorul Oficial se manifestă disfuncționalități importante".

Cine este Mihai Busuioc, cel care îi pune bețe în roate lui Grindeanu

SGG Mihai Busuioc este, probabil, cea mai mare speranță al lui Liviu Dragnea din interiorul Guvernului în momentul acesta care îi mai poate pune bețe-n roate lui Sorin Grindeanu și-l poate împiedica să-și facă un nou Guvern, unul propriu, sau alte schimbări în echipă, precum numirea lui Victor Ponta în funcția de Secretar General al Guvernului.

În primul rând, Mihai Busuioc este un apropiat al președintelui PSD Liviu Dragnea. Acesta a fost numit secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, în ianuarie, chiar de către Sorin Grindeanu, imediat dupa acesta a fost investit in functia de premier și a fost chiar prima decizie a acestuia în calitate de prim-ministru.

În luna aprilie a acestui an, Mihai Busuioc a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul român, prin Ministerul Energiei, mai scrie HotNews.ro.

Mihai Busuioc a ocupat funcția de secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în perioadă în care Liviu Dragnea conducea această instituție.

În 2014 când a fost numit la Ministerul Dezvoltării, Evenimentul Zilei, citat de HotNews.ro scria că Busuioc a fost omul de încredere al lui Vasile Blaga, membru al PDL sectorul 4 și fostul șef al Oficiului de Cadastru din vremea Elenei Udrea, fiind implicat în multe afaceri cu retrocedări din București și din România.

Totodată, Busuioc este membru în cinci Consilii de Administrație: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni și CNI, potrivit declarației de avere completate în februarie 2017.