Expert Forum și Funky Citizens organizează un centru de informare și asistență electorală pentru europarlamentare și referendum. Aici se va răspunde celor mai frecvente întrebări legate de vot și va fi oferită asistență pentru sesizarea neregulilor.

UPDATE

17:22 Mulți reclamă limitarea accesului la vot, lipsa urnei mobile sau a ștampilei de control.

17:00 ”Suntem la coadă în fața ambasadei de 8 ore. Sunt 4 ștampile de vot și un singur calculator care înregistrează voturile. Suntem mii de oameni, cu o coadă de aproximativ un kilometru, cel puțin 1.000 de persoane. Conform rezultatelor, doar 600-700 de persoane au votat până la ora 16.00”, e una dintre sezisările venite de la Copenhaga.

16:20 Pe votcorect.ro, s-au făcut numeroase sesizări privind nereguli, atât în țară, cât și în străinătate.

13:02 MAI a primit peste 500 de semnalări de vot multiplu, dar cele mai multe nu s-au confirmat. Purtătoarea de cuvânt a declarat că, până acum, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale.

12:57 Marian Muhuleț, purtătorul de cuvânt al Autorității Electorale Permanente (AEP), a explicat pentru Adevărul că ștampila de control poate fi pusă și pe prima pagină a buletinului și că o problemă care ar duce la anularea voturilor ar fi ca aceasta să nu fie pusă deloc, deși legea spune că ștampila de control trebuie să fie pe ultima pagină.

9:08 Sesizări au fost făcute și pe Oprestefrauda.ro, privind suspiciuni de vot multiplu, întrebări insistente privind votul la referendum și tentative de influențare a votului. 

8:58 Au apărut primele sesizări pe site-ul www.votcorect.ro. Cineva reclamă faptul că, pentru referendum, a primit un singur buletin de vot cu o singură întrebare, în timp ce altcineva acuză presiuni din partea primăriței din comuna Greci, jud. Mehedinți, pentru a nu vota și la referendum.

”La Secția 309 din Năvodari, la primul birou dinspre ușă, pe care nu scria nimic, se afla o doamnă cu o listă de mai multe pagini în care îi căuta pe unii alegători sosiți. Lista nu era dintre cele cu alegătorii împărțiți pe străzi, de astfel de liste ocupându-se celelalte colege, după cum știam că va fi. Stând la coadă la prima listă, din derută, am auzit-o pe doamna spunând unei colege că face asta «ca să îi oprim pe ai noștri»".

+++

Cei interesați au la dispoziție și două numere de telefon Telverde 0800 080 200 (pentru România, gratuit) și +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate). Serviciul funcționează pe 26 mai între orele 6:00 și 22:00.

Platforma www.votcorect.ro conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului. De asemenea, include o secțiune cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri de vot, proceduri legate de organizarea alegerilor, decizii ale birourilor electorale, regulile de observare sau cele de sesizare a neregulilor.

Organizațiile membre ale campaniei FiecareVot (www.fiecarevot.ro), care au acreditat peste 1.300 de observatori în țară și în străinătate, vor monitoriza procesul electoral. Observatorii vor fi prezenți în secțiile de votare pentru a asigura corectitudinea desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului. Monitorizarea procesului electoral se va realiza cu ajutorul aplicației Monitorizare Vot, dezvoltată de Code for Romania.

Nereguli la vot pot fi semnalate și pe site-ul Oprestefrauda.ro, creat de PNL.