Camera Deputaților a aprobat, miercuri, votul prin corespondență doar la parlamentare, la propunerea PSD. Pe de altă parte, PE a avizat un proiect-pilot privind posibilitatea introducerii votului electronic pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

În forma adoptată de Senat, proiectul de lege stabilea că votul prin corespondență se aplica și pentru alegerile prezidențiale și europarlamentare.

Marți însă, la propunerea PSD, Comisia de cod electoral a modificat proiectul, astfel că votul prin corespondență va fi folosit doar la alegerile parlamentare.

"Imediat după ce această lege va fi votată, eu voi cere Comisiei speciale să continue discuțiile pentru a se realiza proiectul de lege și pentru alegerile prezidențiale. Fiind proceduri puțin diferite e nevoie de o analiză mult mai serioasă pentru cele două tururi de scrutin din punct de vedere logistic și al infrastructurii, nu s-a dorit să se mai găsească încă un motiv pentru ca legea de azi să fie amânată", a declarat, miercuri, la dezbaterile generale, președintele PSD, Liviu Dragnea, relatează Mediafax.

Deputatul PNL Mihai Voicu a spus că liberalii vor vota proiectul, dar dezamăgirea este că a fost eliminată aplicarea sa și pentru alegerile prezidențiale și europarlamentare.

Deputații UDMR au părăsit sala de ședințe la dezbaterea proiectului, în semn de protest față de faptul că articolele proiectului se discută în procedură de urgență, fără susținerea  amendamentelor, a anunțat Marton Arpad.

Înscrierea online în registrul electoral, eliminată tot de PSD

Tot la propunerea PSD, Comisia de cod electoral a decis și eliminarea din proiect a posibilității înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondență, amendament aprobat și el de plenul Camerei.

Deputatul PNL Mihai Voicu a criticat, marți, eliminarea arătând că "înregistrarea online este marele hatâr, este esența proiectului”.

Proiectul fusese votat de către plenul Senatului, pe 19 octombrie.

PE: Proiect-pilot vizând vot electronic pentru toți cetățenii Uniunii

Un proiect-pilot propus de Monica Macovei privind identificarea modalităților de vot la distanță pentru toți cetățenii UE, a fost aprobat, miercuri, cu o largă majoritate, de Parlamentul European și i s-a alocat o finanțare inițială de un milion de euro, potrivit unui comunicat.

Intitulat "Votul electronic - utilizarea optimă a tehnologiilor moderne pentru proceduri electorale mai active și mai democratice", proiectul-pilot își propune să simplifice procedurile de vot pentru cetățenii aflați în alt stat decât cel de origine.

"Participarea la vot a cetățenilor în țara lor de origine, dacă locuiesc în alt stat, este tot mai redusă, și este afectată de birocrație și de proceduri electorale învechite și greoaie. Cetățenii UE, inclusiv românii, se bucură acum de libertatea de circulație și de a trăi și a munci în statele membre. Nu trebuie să le îngrădim sau să le limităm dreptul la vot. Avantajele sistemului de vot electronic sunt considerabile și trebuie să vedem cum poate fi folosit și în avantajul cetățenilor UE și al democrației”, a declarat Monica Macovei.

Proiectul-pilot, propus ca amendament la Proiectul de buget al UE pentru 2016, urmărește identificarea modalităților alternative de vot la distanță, cu accent pe votul electronic, și elaborarea unui "Ghid de bune practici privind votul la distanță”.

Proiectul-pilot va examina opțiunile privind protecția secretului votului, prevenirea fraudei, garanția independenței și protecția datelor și va evalua impactul financiar pentru administrațiile naționale al introducerii votului la distanță.