CCR a decis luni că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să desemneze un alt premier, după ce Parlamentul a aprobat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban.

UPDATE

Întrebat la TVR 1 dacă PSD ar vota un guvern tehnocrat, care să fie condus de Nicolae Ciucă sau Cătălin Predoiu, Marcel Ciolacu a răspuns afirmativ: ”Vine domnul Ciucă, să spunem - este un specialist pe care eu îl stimez foarte mult -, dacă vine fără niciun membru PNL în guvern, există posibilitatea ca noi să votăm acest guvern. Este posibil".

+++

Ludovic Orban a comentat decizia CCR, la Digi 24, susținând că membrii Curții au făcut  "analiză politică".

"Eu cred că CCR trebuie să judece în funcție de textele constituționale, în litera și spiritul Constituției", a afirmat el, adăugând că în ultimul timp "foarte multe decizii au fost în favoarea PSD".

+++

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat luni seara, la Antena 3, că judecătorii CCR au admis sesizarea PSD privind desemnarea lui Ludovic Orban, pentru că ”nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus - cum declară candidatul - ca să pice”.

”Ceea ce am reproșat noi ca și existență a conflictului, este faptul că persoana nominalizată, nu vorbesc aici de Ludovic Orban, vorbesc de candidatul care a fost propus, nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus - cum declară candidatul - ca să pice, ca să fie rejectat. Deci sensul prevederilor constituționale este ca o propunere care se degajă să fie făcută cu scopul formării unui Guvern care să asigure continuitatea funcționării statului, a statului de drept”, a explicat Dorneanu.

El a mai spus că, practic, tot ce a făcut Ludovic Orban ”a făcut în sensul să nu fie învestit”.

”Acesta a fost sensul (deciziei), nu să indicăm președintelui pe cine să numească în continuare”, a conchis președintele CCR.

+++

Cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a admis "cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020".

"În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern", potrivit comunicatului CCR.

Sesizarea a fost făcută de liderii celor două camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean.

***

Cu puțin timp înainte de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senat pentru învestirea Guvernului Orban II, Curtea Constituțională a României a stabilit că există conflict juridic între președinte și Parlament privind desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban în funcția de premier.

Judecătorii CCR au reclamat lipsa dovezii unei majorități care să susțină în Parlament noul cabinet.

Asta nu înseamnă cu Ludovic Orban nu mai poate fi desemnat premier, ci presupune existența unei majorități în Parlament pentru persoana pe care șeful statului o va propune în urma consultărilor. 

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se reunește începând cu ora 16:00 pentru a acorda un nou vot de învestire celui de-al doilea Guvern condus de Ludovic Orban.

Înainte de decizia CCR, PSD, ALDE, Pro România și UDMR anunțaseră că vor boicota ședința. Acum, s-ar putea răzgândi și vota împotriva învestirii, ceea ce ar duce la reluarea procedurilor. 

Președintele Klaus Iohannis va avea declarații la ora 18:00.

Ziua învestirii prin neînvestire/ Ședința pentru numirea Guvernului a durat sub zece secunde

Mai mult pe EurActiv »