Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a încercat marți să explice de ce candidatura lui Sebastian Burduja, ministru al Energiei și liderul PNL București, este bună și ce îl recomandă pe acesta să aspire la fotoliul de primar general.

"Nu va fi complicat în a prezenta public oferta noastră politică, până la urmă lucrăm la acest proiect politic comun de luni de zile, nu vedem niciun fel de dificultate în a prezenta candidați separați, până la urmă aceste candidaturi separate nu fac nimic altceva decât să mobilizeze la maxim electoratul, activele de partid și ne pot oferi nouă un suport politic suficient pentru a produce o schimbare reală în cadrul Consiliului General, cu o majoritate confortabilă de peste 50%. Sebastian Buruja a fost propunerea noastră acum câteva luni de zile, aș putea spune că rămânem consecvenți, soluție pe care am avansat-o atunci, la vremea respectivă s-a socoti că este mai bine a trece la un candidat comun, domnul Cătălin Cîrstoiu, candidat independent, neregimentat politic", a declarat, marți, la Parlament, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

El a adăugat că Sebastian Buruja "are șanse foarte mari, are avantajul tinereții, a unei pregătiri profesionale și politice fără cusur, este un tip cu viziune nouă, un tip foarte bine pregătit și gata să înțeleagă problemele și să ofere soluții".

Despre faptul că Burduja nu are nici notorietate, nici vizibilitate în propriile sondaje, Stroe a spus că acesta "este un politician care a confirmat peste tot prin funcțiile de maximă responsabilitate administrativă, ministerele pe care le-a condus până acum, este un om în care noi am investit încredere și cu siguranță în aceeași idee îl și susținem".

Stroe a mai declarat că este insuficient sa te raportezi la Primăria Generală doar privind candidatura pentru fotoliul de primar.

"E absolut necesar, din punctul nostru de vedere, să își asiguri și majoritatea necesară în consiliul local pentru a-ți promova toate ideile. Un candidat comun ar fi avut șanse mult mai mari pentru că există în suportul a două formațiuni politice ce depășesc momentul, depășesc 50% și cu siguranță am încercat sa transferăm aceste procente și candidatului nostru comun. Nu s-a putut, analiza dinamicii campaniei electorale ne-a dus în momentul în care s-a impus o schimbare de strategie. Noi considerăm că aceste candidaturi separate nu fac decât să maximizeze scorurile politice ale celor doua partide și să avem o majoritate confortabilă", a spus Ionuț Stroe.

Întrebat dacă aceasta este cumva o primă "fisură" în coaliția de guvernare, Stroe a declarat că nu arpune la îndoială stabilitatea construcției politice PNL-PSD și nu crede că o decizie de separare a candidaturilor pentru București "ar putea să se propage și la nivelul guvernării și al alegerilor prezidențiale".

Despre faptul că PSD a propus susținerea lui Piedone la Primăria Capitalei, acesta a explicat că e nevoie de acordul ambelor partide în acest caz, iar PNL nu a fost de acord.

Chestionat cu privire la motivul pentru care liderii celor două partide au stat departe de Cîrstoiu și dacă au simțit de la început că nu are șanse, Stroe a spus că inițial candidatul a fost "privit cu optimism".

 "Vă pot confirma faptul că cel puțin nouă ne-a fost foarte ușor alături de dânsul. Politica este un lung șirag de decizii. Evident, dacă vrei să îmbunătățești lucrurile, trebuie să iei decizii”, a continuat Stroe.

Despre această ”bâlbâială” a actualei Coalitii, care a dus și la o demobilizare a propriilor bazine electorale tradiționale și a faptului că există chiar riscul ca o parte din electoratul liberal să voteze cu Nicușor Dan, purtătorul de cuvânt al PNL a replicat că, "atunci când îl nominalizăm pe domnul Burduja, evident că ne gândim la o reîncărcare politică a electoratului de dreapta, o motivare în plus a celor care în decursul vremii au investit încredere în PNL"