Premierul Nicolae Ciucă a prezentat marți o serie de măsuri pentru protejarea populației și a companiilor de efectele creșterii prețurilor la energie. Măsurile urmează să fie discutate în următoarea ședință a Coaliției de guvernare.

„Am convocat astăzi (marți - n.r.) o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului și  președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a inteprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie.  Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români”, a anunțat Nicolae Ciucă într-o scurtă declarație de presă transmisă din biroul său de la Guvern.

Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor, el a spus că urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități.

„De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o  nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5 la sută, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum. În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie”, a mai punctat prim-ministrul.

Tot el a anunțat că se va reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi și se va elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.

„Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a încheiat premierul Ciucă, adăugând că va prezenta aceste măsuri în următoarea ședință a Coaliției.

Măsurile ce vor intra în vigoare de la 1 aprilie vor înlocui actuala schemă de plafonare și compensare, a precizat Virgil Popescu, ministrul energiei.

„Vă pot spune că pentru lunile noiembrie și decembrie, la nivel de energie electrică, consumatori casnici, vorbim de aproximativ 80% din beneficiari din total gospodării au beneficiat de compensare și plafonare și în jur de 60% la gaze naturale”, a menționat Popescu.

Ministrul a spus că intenția guvernului este, prin schema de compensare pentru industria alimentară, de a asigura securitatea alimentară, menținând competitivitatea producătorilor.

„Am discutat astăzi la Guvern ca, pentru zona de agricultură, pentru industria alimentară, ținând cont că securitatea alimentară este o componentă foarte importantă a securității noastre naționale, am discutat să avem o schemă de compensare nu numai pentru întreprinderi mici și mijlocii, ci și pentru procesatorii mari, pentru producătorii de carne de pui, pentru toți cei care sunt în această zonă, și, începând cu data de 1 februarie, vrem să o avem în funcțiune (...) Practic, din prețul la energie electrică, din prețul la gaze naturale să îi ajutăm compensând factura, în așa fel încât să fie competitivi pe piață și prețul alimentelor să nu crească”, a explicat Virgil Popescu la finalul BPN al PNL.

În ceea ce privește prețurile gazelor naturale, soluția nu este creionată încă. „Din estimările mele, consumul oricum din aprilie încolo scade, dar credem că va scădea și prețul la gaze naturale”, a mai spus ministrul energiei.