Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a declarat că România a înregistrat un regres în privința ireversibilității reformelor. El a mai precizat că ridicarea MCV depinde de ireversibilitatea acestor reforme, nu de promisiunea lui Juncker.

UPDATE

Jean-Claude Juncker a reacționat și el luni la situația din România, reamintind că, săptămâna trecută, Comisia Europeană cerut guvernului să retragă ordonanțele de urgentă. 

"Acest lucru a fost făcut, a continuat el. Aș vrea ca România să-si revină și cred că este pe cale de a o face”, a declarat Juncker, conform RFI.

+++

Întrebat dacă promisiunea președintelui CE, Jean-Claude Juncker, de acum un an privind ridicarea MCV până la finalul mandatului actualei comisii este ireversibilă, purtătorul de cuvânt a declarat: ”Ceea ce contează nu este ireversibilitatea promisiunii, ci ireversibilitatea reformelor care vor fi făcute, astfel  încât această promisiune să poată fi ținută”.

Întrebarea jurnalistului s-a referit la România și Bulgaria, dar Schinas a ținut să facă o diferențiere între cele două țări: ”În cazul României, după cum știți din declarația Comisiei de miercurea trecută, a existat un regres care, într-un anumită măsură, aduce atingere obiectivului nostru privind ireversibilitatea reformelor”.

Întrebat dacă asta înseamnă că fiecare țară va fi judecată după propriile merite, Margaritis Schinas a precizat că ”promisiunea președintelui Juncker de a finaliza monitorizarea MCV până la finalul mandatului (2019) depinde de ireversibilitatea progreselor în cadrul mecanismului”.

”Acesta este cuvântul-cheie", a punctat purtătorul de cuvânt. 

Pe 25 ianuarie, Comisia Europeană a publicat raportul MCV, unul bun pentru România, cu excepția criticilor - devenite deja o obișnuință - la adresa Parlamentului.

După publicarea MCV, a apărut ”saga” Ordonanței de Urgență privind modificările la codurile penale. 

Pe 1 februarie, într-un comunicat comun, președintele CE, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, au făcut apel la autoritățile române să nu submineze lupta anticorupție.

"Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV)”, au avertizat cei doi oficiali europeni.