Aflat la Washington pentru ceremonia de instalare a președintelui Donald Trump, despre Liviu Dragnea scrie chiar presa americană. Agențiile de presă relatează cum Guvernul de la București pregătea o micare-supriză, în sprijinul prietenilor de partid.

Publicația Washington Post titrează: "Protests erupt over Romanian govt’s plan to pardon thousands” - Proteste față de planul guvernului de a ierta mii [de condamnați]. Publicația din capitala americană notează, via Associated Press:  

  • Câteva mii de persoane au protestat în capitala României miercuri seara (18 ianuarie - n.r.) împotriva planului guvernului de a ierta mii de condamnați - o mișcare-supriză menită să reducă numărul mare din închisori, dar de care vor beneficia și susținători notabili ai guvernului.
  • Premierul Sorin Grindeanu a vrut să implementeze aceasă măsură prin ordonanță de urgență, care nu necesită aprobarea Parlamentului.
  • Înfruntând temperaturi scăzute, protestatarii au mers către sediul guvernului: "Demisia!” - au scandat ei, numind PSD "ciuma roșie”.
  • Proteste mai mici au avut loc și în Cluj, Sibiu, Iași și Craiova.

Washington Post explică: Ministerul Justiției a publicat miercuri (18 ianuarie - n.r.) un proiect care i-a susprins pe procurorul general al României și pe politicienii din opoziție. Această propunere ar putea schimba soarta a 2.500 de deținuți - în special a celor cu pedepse sub cinci ani, cu excepția celor condamnați pentru infracțiuni de natură sexuală, violență, corupție. Totuși, deținuții de peste 60 de ani sau cei cu un minor în întreținere vor avea pedepsele reduse la jumătate indiferent de condamnarea primită.


Printre alții care vor beneficia de măsurile de clementă - mai scrie Washington Post - se numără președintele PSD, Liviu Dragnea, care are o sențință de doi ani cu suspendare.

Mogulul media și un susținător al guvernului, Dan Voiculescu (70 ani), ar fi un alt beneficiar, el având o sentință de 10 ani închisoare pentru spălare de bani. 

Procurorul general, Augustin Lazăr, a criticat propunerea pentru lipsa de transparență și pentru că nu a fost discutată public.  

Publicația The New York Times preia de asemenea relatarea Associated Press despre protestele din România.  

 

  • captură The New York Times - sublinierea aparține redacției EurActiv.ro 

The New York Times: Protests Erupt Over Romanian Govt's Plan to Pardon Thousands: Câteva mii de persoane au mărșăluit în capitala românească miercuri seara pentru a protesta față de mișcarea-surpriză a guvernului de a amnistia deținuți.

Reuters scrie despre protestele de stradă: aproximativ 3.000 de oameni în București, scandând "vă vedem” și cântând "În democrație, hoții stau la pușcărie”.  



Reuters relatează despre exprimarea plastică a președintelui Iohannis de la ședința de guvern: sunt doi elefanți în încăpere și nimeni nu vorbește despre ei. 

Reuters a consemnat în timpul zilei de ieri, 18 ianuarie, că Iohannis a mers la ședința Cabinetului pentru a opri scufundarea procesului anti-corupție: președințele i-a avertizat pe miniștrii să nu modifice codul penal, amintind îngrijorările Uniunii Europene pe această temă.

Comisia Europeană (CE) ține sistemul juridic din România sub strictă monitorizare, mai notează agenția internațională de știri. CE a pus în evidență eforturile magistraților de a lupta împotriva corupției generalizate, dar nu e prima oară când politicienii români încearcă să adopte o legislație care să slăbească puterea investigatorilor, potrivit sursei citate. 

Pe Twitter, românii au încărcat fotografii cu mitingul de la București: "Acasă-i cald și bine, dar eu strig și pentru tine"

Foto: Twitter Sebastian Burduja

Alte titluri

Fox Crawl.com: Romanians protest against amnesty and pardon bill proposed by Minister of Justice Florin Iordache

Românii au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară după ce cabinetul Grindeanu și-a recunoscut intenția de a ierta un număr mare de deținuți.

Aljazeera: Proteste în România față de iertarea condamnaților În vreme ce guvernul spune că dorește să reducă supra-aglomerarea în închisori, oponenții proiectelor [de ordonanță de urgență - n.r.] susțin că acestea vor bloca lupta-anticorupție