Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri că PSD va depune moțiune de cenzură a doua zi după încheierea stării de alertă, deoarece Guvernul Orban a ocolit Parlamentul la prelungirea acestei stări.

Totodată, Marcel Ciolacu a precizat că social-democrații se vor adresa Curții Constituționale, pentru a reclama un ”abuz de putere” al Guvernului condus de Ludovic Orban.

E ”cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertăți ale românilor. În fața acestui abuz vom face o trimitere la CCR, respectiv o sesizare, și vă anunț public că, începând de azi, parlamentarii PSD lucrează la moțiunea de cenzură și la strângerea de semnături pentru susținerea moțiunii de cenzură, pe care o s-o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Guvernul a adoptat marți o Hotărâre privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă. Cum social-democrații au spus în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu o perioadă de 30 de zile, ci doresc doar 15 zile, Executivul a găsit o ”chichiță” legislativă pentru a ”fenta” Parlamentul.

”Mâine (miercuri) o să am cu colegii mei o ședință la Parlament. O să mai invit și alți lideri politici, cu juriștii și cu toți medicii parlamentari ai PSD și o să luăm fiecare punct...Am și luat decizia cu colegii mei ca prelungirea stării de alertă să fie de 15 zile ... Să fie o stare intermediară. Încercăm să modificăm HG astfel încât să nu încălcăm nicio lege și să nu fie nicio problemă de constituționalitate. Eu sunt unul dintre susținători", declara marți seara Marcel Ciolacu.

Guvernul însă nu a mai trimis HG la Parlament, senatoarea PNL Alina Gorghiu explicând că nu este necesară încuviințarea prelungirii stării de alertă de către Legislativ.

”PSD a modificat legea și a introdus un text, din punctul meu de vedere neconstituțional, și anume că Parlamentul încuviințează starea de alertă, dar pe prelungirea stării de alertă nu există nicio dispoziție expresă prevăzută de lege. Ca atare, în mod corect a făcut adresa, și anume ne-a informat cu privire la hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă, care de altfel s-a și publicat în Monitorul Oficial. Poziția PNL este că nu e necesar niciun demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă", a declarat pentru Agerpres Alina Gorghiu.

La ședința de miercuri dimineața a Birourilor permanente ale Parlamentului, cei doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului au decis să-i trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban pentru a-i solicita lămuriri cu privire la această situație.